Volledig scherm
© anp

VVD wil 'klimaatpartijdige' KNMI opheffen

VVD-Kamerlid René Leegte vindt dat het KNMI zich te veel richt op de onderzoeken van het kritische panel van klimaatonderzoekers IPCC. Daardoor raakt het instituut, volgens Leegte, zijn onafhankelijkheid kwijt. De VVD wil dat het KNMI zijn jaarlijkse overheidssubsidie van 60 miljoen euro kwijtraakt en als zelfstandige organisatie doorgaat.

Leegte zei dat vandaag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Hij wil zijn verzoek in het vragenuurtje voorleggen aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu). Volgens de VVD'er leeft het idee om het KNMI te verzelfstandigen al enige tijd, maar nu wil hij dat het kabinet er echt werk van maakt.

De meeste andere activiteiten van het KNMI hebben niets met het klimaat te maken, maar die kunnen ook als zelfstandig instituut worden uitgevoerd, aldus Leegte.

Leegte noemt het IPCC 'klimaatalarmisten'en vindt het niet goed dat het KNMI zo achter hun conclusies van de uitstoot van CO2 en de stijging van de temperatuur aanloopt. Andere onderzoeken laten een afvlakking van de temperatuur zien, stelt Leegte. De overheid moet volgens hem vragen over het klimaat onafhankelijk in de markt kunnen zetten.