De spelers dalen de trap af voor VVV - PSV.
Volledig scherm
De spelers dalen de trap af voor VVV - PSV. © Pro Shots

VVV-fans vrijuit voor apengeluiden naar PSV'ers

Het Openbaar Ministerie in Limburg zal fans van VVV, die in oktober apengeluiden maakte en racistische scheldwoorden uitten richting spelers van PSV, niet vervolgen. Er is te weinig bewijs. Dat heeft het OM net bekend gemaakt.

In diverse filmpjes was destijds te horen dat de spelers van PSV werden uitgescholden. Dat gebeurde toen zij op weg waren naar de kleedkamer, op de beroemde trap in het stadion van VVV. Zo kreeg Joshua Brenet het scheldwoord ‘kankerneger’ te horen. Ook maakten de fans apengeluiden.

,,Het Openbaar Ministerie keurt dergelijk gedrag ten zeerste af. Deze uitlatingen zijn zeer discriminerend en grievend richting de betreffende PSV-spelers en ondermijnen een maatschappij waarin gelijke behandeling zonder onderscheid naar ras een groot goed is,” aldus Hoofdofficier van Justitie Jan Eland. Toch gaat justitie niet over tot vervolging.

Hele groep

VVV-Venlo tolereerde dit gedrag van haar supporters niet en deed aangifte. De politie startte een onderzoek naar het plegen van de strafbare feiten discriminatie en belediging. Er zijn meerdere getuigen gehoord en beschikbare videobeelden zijn onderzocht. Het is echter niet mogelijk de gewraakte uitlatingen 'wettig en overtuigend' toe te schrijven aan een specifiek persoon. De hele groep dan maar voor de rechter slepen, kan niet volgens de Nederlandse wet.