‘Waar kom jij vandaan?’, vroeg mijn ma. ‘Ik zat bij John Lennon op bed’

50 jaar geledenTijdens hun huwelijksreis, volgende week een halve eeuw geleden, kropen Beatle John Lennon en zijn Yoko Ono een week lang in een Amsterdams hotelbed. Ze hielden een Bed-In voor wereldvrede. Superfan Constance en de band The Buffoons waren erbij, vijftig jaar geleden. Terug naar de beroemdste hotelkamer van Nederland, met getuigen van toen.

Die stem van hem, die kon ze dromen. Sterker, dat deed ze ook. Van zijn stem als hij zong, maar ook als hij sprak.

En dat deed die stem nu tegen haar, Constance Vrijdaghs uit Aerdenhout, 16 jaar jong. ‘Come and sit down,’ zei de stem voor de eeuwigheid, die van John Lennon.

,,Ik kende dat geluid zo goed, die stem had ik zo vaak gehoord. En nu hij tegen mij gericht was, werd ik op slag rustig’’, blikt Vrijdaghs, bijna vijftig jaar later, terug op de meest iconische hotelkamer van Nederland: kamer 902 (tegenwoordig 702) van Hilton Amsterdam, waar Beatle John Lennon zijn huwelijksreis met kunstenares Yoko Ono historisch maakte met een Bed-In voor de wereldvrede. Een week lang, van 25 tot en met 31 maart 1969, lag het stel voor hun pacifistische actie in bed.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”