Volledig scherm
Sylvana Simons. © ANP

Waar werd Sylvana Simons allemaal voor uitgescholden?

22 verdachtenWat voor een racistische taal kreeg Sylvana Simons allemaal voor de voeten geworpen? 'Zulke mensen moeten uit de weg geruimd worden', 'Zwarte Piet is knapper dan die boomaap', 'Opdonderen naar het oerwoud', 'Lekker in je kokosnotenboom gaan zitten', Trek een zak over je kop en stik'... De rij scheldpartijen is eindeloos en soms nog erger dan deze. 12 en 13 april staan 21 mannen en één vrouw daarom voor de rechter.

De 22 verdachten komen uit het hele land, van Roermond tot Ter Apel en van Enkhuizen tot het Westlandse Kwintsheul. Er zitten twintigers tussen, maar ook meerdere vijftigers en zestigers en zelfs een man van 72, uit Kwintsheul. Hij plaatste op Facebook de tekst 'Ga lekker terug naar die klapperboom waar je bent uitgevallen!! Of ga met je Turkse DENK-vriendjes lekker naar Turkije'.

Minderjarig

Zoals veel belagers van Simons ergerde deze Ferrie R. uit Kwintsheul zich met name aan Sylvana Simons' kritiek op Zwarte Piet. Dat de scheldpartijen nog veel verder gaan dan 'ga lekker naar Turkije' bewijzen de meeste andere verdachten. Mike M (28) uit Delft drukte op Facebook zich zo uit: 'Laat die tering zwarte lekker dr pleuris krijgen met dr kale grote tering muil'.

Onder de lange lijst verdachten zit één minderjarige: een joch van 15 uit Veendam. Hij plaatste een beledigende foto van Simons op Instagram. Zijn zaak wordt achter gesloten deuren behandeld omdat hij minderjarig is. 

Ook de 37-jarige Marcel K. uit Kudelstaart, de man die het veelbesproken filmpje zou hebben gemaakt op de muziek van het liedje 'Oh Sylvana', moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden. In dat filmpje is onder meer te zien dat Simons' gezicht is gemonteerd op een persoon die wordt opgehangen, omringd door aanhangers van de Ku Klux Klan. 

Roetmop en zelfs 'dom blondje'

De enige vrouw in het gezelschap, Sonja (49) uit Ridderkerk, beet Sylvana de volgende teksten toe: 'Zwarte roetmop moet kappen nu met dat gezeik kom maar op je bent en blijft zwart dus dan kan je zeiken over alles maar dat is een feit zo zwart als roet'. En Barry E. (41) uit Enkhuizen had zo'n hekel aan Sylvana dat hij haar bizar genoeg uitschold voor 'vies vuil volgescheten domblondje'. 

Naast de vele scheldpartijen kreeg Sylvana nóg bedreigender teksten over zich heen als 'aan de galg' en 'afschieten dat wijf'. 

Voor de lange lijst verdachten heeft de rechtbank Amsterdam twee dagen uitgetrokken.