Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Waarom ceo-fraude werkt: ‘Je doet gewoon wat de baas vraagt, punt’

Oplichting PathéEen simpele mail met een dringend verzoek om geld voor een geheime overname kostte Pathé-topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter de kop. Ze maakten voor ruim 19 miljoen euro over aan ceo-fraudeurs, die zich voordeden als de top van het Franse moederbedrijf. Naïef? Dat is misschien iets te gemakkelijk. ‘Ceo-fraudeurs werken zo geraffineerd, ik snap wel dat je daar intrapt.’

Het leest als een jongensboek, het vonnis van de rechtbank in Amsterdam over de ceo-fraude bij Pathé. Meijer en Slutter ontvangen op 8 maart een e-mail van een fraudeursbende, die zich voordoet als de bestuurder van het Franse hoofdkantoor van Pathé. Er moet snel 826.521 euro overgemaakt worden voor een geheime overname van een bedrijf in Dubai. Het geld zou na de deal worden teruggestort.

Meijer en Slutter hebben hun twijfels over de gang van zaken, maar luisteren naar ‘de baas’, die benadrukt dat de communicatie alleen via zijn persoonlijke e-mail mag verlopen. Ze maken het geld over nadat ze een bevestiging van de overname krijgen, met handtekeningen en al. Die worden nog wel gecontroleerd.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”