Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Waarom ceo-fraude werkt: ‘Je doet gewoon wat de baas vraagt, punt’

Oplichting PathéEen simpele mail met een dringend verzoek om geld voor een geheime overname kostte Pathé-topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter de kop. Ze maakten voor ruim 19 miljoen euro over aan ceo-fraudeurs, die zich voordeden als de top van het Franse moederbedrijf. Naïef? Dat is misschien iets te gemakkelijk. ‘Ceo-fraudeurs werken zo geraffineerd, ik snap wel dat je daar intrapt.’

Het leest als een jongensboek, het vonnis van de rechtbank in Amsterdam over de ceo-fraude bij Pathé. Meijer en Slutter ontvangen op 8 maart een e-mail van een fraudeursbende, die zich voordoet als de bestuurder van het Franse hoofdkantoor van Pathé. Er moet snel 826.521 euro overgemaakt worden voor een geheime overname van een bedrijf in Dubai. Het geld zou na de deal worden teruggestort.

Meijer en Slutter hebben hun twijfels over de gang van zaken, maar luisteren naar ‘de baas’, die benadrukt dat de communicatie alleen via zijn persoonlijke e-mail mag verlopen. Ze maken het geld over nadat ze een bevestiging van de overname krijgen, met handtekeningen en al. Die worden nog wel gecontroleerd.

  1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
    PREMIUM

    Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

    Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”