Volledig scherm
PREMIUM
Koning Willem-Alexander tijdens zijn kersttoespraak © RVD - Arenda Oomen

Waarom de boodschap van 'Dr. Phil' Willem-Alexander nu wél landde

kersttoespraakAnderhalf miljoen mensen keken gisteren naar de zevende kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Wat ze zagen was een kleine revolutie in woord en beeld. Weg was de houterige monarch.

Televisiekijkend Nederland wordt eerst gepakt door de schitterende aanblik van de hal van paleis Huis ten Bosch. De gerenoveerde woning van 63 miljoen euro straalt op die plek met warme kleuren een geruststellende harmonie uit. Ranke gouden strepen op de deurpost en de trap vangen gedempt licht. De openstaande deur naar de Oranjezaal en vier schilderijen accentueren de ambiance. Het lichtkunstwerk Fragile Future schittert boven het bloemstuk. De wereldbol herinnert ons eraan dat iedereen kerst viert.

In een zachte belichting staat daar de koning in zijn donkerblauwe pak, wit overhemd en een zalmkleurige stropdas die goed kleurt met zijn baard. Hij zet een statement neer dat nieuwsgierig maakt en neemt de tijd voor zijn boodschap. ,,Nederlanders kunnen enorm van elkaar verschillen.’’ Dan loopt hij met zes rustige passen verder het beeld in en vervolgt hij zijn verhaal.

,,Maar wie aan mensen vraagt waarom ze zich verbonden voelen met Nederland, krijgt vaak spontaan dezelfde antwoorden.’’ Hij noemt dan taal, democratie, gelijkheid, de strijd tegen het water en de gezellige feestdagen. Maar vooral: vrijheid.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.