Waarom de tweede golf in Duitsland véél milder is: ‘Zij luisteren, wij discussiëren maar door’
Het eindeloze Nederlandse gediscussieer en gepolder over coronamaatregelen zorgt ervoor dat burgers zich minder goed aan de regels houden. Dat zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
,,Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien”, stelt Voss in een interview met deze site, over de grote verschillen tussen de Nederlandse en Duitse besmettingscijfers. In Nederland raken op dit moment in verhouding zeven tot acht keer meer mensen besmet met corona dan bij de oosterburen.
Neem dinsdag: Duitsland (83 miljoen inwoners) telde op die dag ruim 2000 besmettingen, Nederland (17 miljoen inwoners) zo'n 3000. In Noordrijn-Westfalen (NRW), een deelstaat die qua inwoneraantal en bevolkingsdichtheid bijna perfect met ons land valt te vergelijken, waren er dinsdag 538 besmettingen. Het totaal aantal doden in NRW sinds februari: 1872. In Nederland: 6393.
Gezagsgetrouwer
Volgens Voss komt dat onder meer doordat Duitsers zich beter aan de basisregels houden. Enerzijds omdat ze van nature gezagsgetrouwer zijn dan Nederlanders. Maar de in Duitsland geboren en opgegroeide Voss, naast hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ook arts-microbioloog bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in dezelfde stad, wijst ook op het in Nederland ‘veel extremer gevoerde’ maatschappelijke debat, waarbij iedereen aan talkshowtafels en zelfs bij het kabinet zijn of haar zegje mag doen over het coronabeleid.
Zo wonnen zowel het kabinet als de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor het onderwerp mondkapjes advies in bij het Red Team, een niet aan de overheid verbonden club onafhankelijke experts. Premier Mark Rutte noemde het Red Team in de laatste coronapersconferentie van het kabinet ‘een club mensen die ons scherp houdt’.
,,Daarmee geeft hij ze status, en creëer je een soort competitief adviesmodel. Dat helpt in mijn ogen niet om draagvlak te creëren bij de burger”, vindt Voss, die zelf dus lid is van het OMT, het officiële wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid.
Lees hieronder het volledige interview met Andreas Voss. Daarin gaat hij in op de veel grotere testcapaciteit in Duitsland, maar ook op de cultuurverschillen tussen ons en de Duitsers. ,,Als je een Duitser zegt dat hij moet springen, dan zal hij je vragen: hoe hoog? Een Nederlander vraagt: waarom?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
‘Needle spiken’ was ook meer dan 100 jaar geleden al een mysterieuze misdaad
Gedrogeerd worden met een injectienaald tijdens het stappen. De afgelopen weken kwamen er meerdere meldingen binnen in Nederland, maar bewijzen zijn er nog altijd niet gevonden. Is het de perfecte misdaad? Of is er iets anders aan de hand? ,,Het is vreemd dat er nog geen naalden zijn gevonden.” -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Mondkapjes en avondklok paraat mocht het over drie weken niet beter gaan
Als het over drie weken beter gaat met de corona-epidemie, worden de nieuwe regels niet automatisch overal afgeschaft. En mocht het nodig zijn, dan heeft het kabinet een avondklok en mondkapjes achter de hand. Ondertussen zwelt de kritiek aan. -
PREMIUMMet video41
Ergernis om TikTok-dansje Jesse Klaver: is er wel plek voor politici op het sociale platform?
‘Hoi TikTok, Mark hier’. Ook de premier ontkomt niet meer aan het nieuwe sociale medium. Toch worden politieke TikToks niet altijd in dank afgenomen. Het filmpje van Jesse Klaver bezorgde menig kijker de rillingen over het lijf. Werkt TikTok wel voor politieke partijen?
-
8
KLM beperkt verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol vanwege aanhoudende chaos
KLM zet de rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen nog gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij omdat de luchthaven er niet in slaagt om de problemen die de afgelopen maanden ontstaan zijn op te lossen. Het gaat om tickets voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag. -
PREMIUM
Criticasters zitten Outbreak Management Team op de huid. Hebben zij een punt?
Ze zitten het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet op de huid met kritiek op het coronabeleid. De aanpak is te laks, vinden deskundigen van Red Team. Hebben ze een punt? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.