Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Linda van der Giesen (28) maandag werd neergeschoten © aNP/Privé

Waarom deed de politie niets met meldingen van Linda?

De 28-jarige verpleegster Linda van der Giessen werd maandag door haar ex doodgeschoten in Waalwijk. Ondanks een verleden van huiselijk geweld kon de politie haar niet beschermen. Hoe kan dat?

Quote

Het is te begrijpen als de politie dacht: het zal wel

Sidney Smeets
Volledig scherm
Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda uit Zevenbergen werd doodgeschoten © anp

Ernstige gevolgen van huiselijk geweld zijn volgens diverse deskundigen niet altijd te voorkomen. Eind dit jaar komen er wel nieuwe regels die slachtoffers beter beschermen.

Voor Linda komen die nieuwe regels te laat. Zij en haar ex John F. (37) kwamen uit een complexe relatie. Over en weer werd aangifte gedaan van bedreiging door de ander. Linda meldde vlak voor haar dood dat haar ex een vuurwapen zou hebben.

De politie reageerde niet meteen, omdat het bewijs niet spijkerhard was en de agent die de melding noteerde niet op de hoogte was van de eerdere aangiftes. F. is eerder veroordeeld voor geweld, maar dat is volgens de politie 'ander soort geweld' dan hij nu heeft gebruikt.

Huiszoeking
Volgens strafrechtdeskundige Sidney Smeets is het niet altijd eenvoudig om op te treden bij een vermoeden van wapenbezit. ,,Op zich mag een huiszoeking van de wet, maar er zal toch eerst contact moeten zijn met een officier of rechter-commissaris. Die beoordelen hoe serieus de melding is. Je kan niet zomaar ergens naar binnen als iemand niet bekend staat als vuurwapengevaarlijk, louter omdat iemand zegt dat er een wapen ligt.''

Smeets meent dat de omstandigheden ook de politie beïnvloeden. ,,De politie moet natuurlijk iedere melding individueel inschatten, maar menselijk gezien is het wel begrijpelijk dat je bij mensen die steeds ruzie hebben en over en weer de politie bellen, denkt: het zal allemaal wel, dit is al de zoveelste keer.''

Volledig scherm
Linda van der Giesen laat een zoontje van vier jaar achter © Privéfoto
Volledig scherm
Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk probeerden hulpverleners Linda te redden © ANP

Woordvoerder Remco Gerretsen van de Nationale Politie noemt geweld tussen bekenden, bijvoorbeeld bij belaging, ook een complex vraagstuk. ,,Bij stalking zijn signalen soms niet direct te koppelen aan strafbare feiten en de afweging tussen een snel, stevig gesprek met de betrokkene en tijd nemen in verband met het opsporingsbelang is lastig.''

Het Openbaar Ministerie heeft eveneens oog voor de knelpunten. ,,Die liggen vooral in de afhankelijkheidsrelaties tussen verdachte en slachtoffer. Dat maakt het vaak ingewikkeld de feitelijke toedracht boven water te krijgen, waarbij het ook dikwijls het woord van de een tegen de ander is,'' aldus woordvoerder Frans Zonneveld.

Uit cijfers van de politie blijkt dat er iedere 6 minuten ergens in Nederland actie moet worden ondernomen met betrekking tot huiselijk geweld. In 2012 registreerde de politie 95.000 incidenten. In 2008 was dat 'slechts' 63.000 keer.

Geen incident
Volgens de Stichting Zijweg, een belangenorganisatie voor slachtoffers van huiselijk geweld, is Waalwijk geen incident. Een woordvoerder stelt dat aangiftes vaker terzijde worden geschoven als er binnen een relatie over en weer aangiftes worden gedaan.

De stichting pleit voor een eenduidig landelijk protocol. Een team van deskundigen zou de ernst van de melding moeten inschatten. Met de nieuwe regels krijgt de zorg voor het slachtoffer een prominente rol. Per individu wordt gekeken hoeveel bescherming nodig is.