Volledig scherm
Foto ter illustratie. Bewoner van verpleeghuis loopt met rollator op gang. © ANP

Waarom er in onze tijd geen ‘groen gedoe’ was

CorrectieExcuus. Onderstaande ingezonden brief stond donderdag in de krant en sindsdien ook online. Wij gingen er van uit dat dit een spontane, goed geformuleerde hartenkreet was van een lezer. Goed geformuleerd is het zeker, maar spontaan allang niet meer. Het blijkt te gaan om een tekst die op facebook al jaren circuleert, met steeds andere auteurs. We bieden onze excuses aan aan de origine auteur van dit verhaal - wie dat ook is - en danken de lezers die ons hier op hebben gewezen.

We laten de tekst hier staan omdat deze link inmiddels al veel is gedeeld, en de bezoeker anders geen idee heeft waarover deze correctie gaat.

Hans Nijenhuis
Hoofdredacteur AD

Waarom er in onze tijd geen ‘groen gedoe’ was

Een oudere dame wordt berispt in de supermarkt omdat ze een plastic tasje wil kopen. Dat schiet lezer Wim den Boer het verkeerde keelgat. Hij houdt kritische, milieubewuste jongeren graag een spiegel voor.

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jongedame achter de kassa aan een oudere vrouw voor dat zij voortaan haar eigen tas meebrengt in plaats van een plastic tas te kopen. ‘Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu,’ zegt ze. De oudere vrouw verontschuldigt zich. ‘Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!’ De juffrouw achter de kassa antwoordt: ‘Ja dat is ons probleem: jullie generatie, oude mensen, maakt zich niet zo druk om het milieu te sparen voor toekomstige generaties.’

De kassajuffrouw heeft gelijk. De oude generatie had dat groene gedoe niet in hun dagen. Toen hadden we melk in flessen, frisdrank en bier in flessen, jam in glazen potjes die we leeg en omgespoeld terugbrachten naar de winkel. De winkel stuurde deze terug naar de fabriek en daar werden deze flessen en potjes opnieuw gevuld.

Wij deden echt aan recycling. Vis en groenten werden nog verpakt in oude kranten en niet alles was geseald. Maar we deden niet aan dat groene gedoe. Wij liepen trappen omdat we niet over roltrappen en liften beschikten. Wij liepen naar de supermarkt of buurtwinkel en hesen ons niet in de auto als we twee straten verder moesten zijn.

Quote

Wij hadden melk in flessen en de vis en groenten gingen in een oude krant

Wim den Boer

Maar u heeft gelijk, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. Wij droogden kleren aan de waslijn en niet in een energieverslindende wasdroger. Wind- en zonne-energie droog - de ons wasgoed. Kinderen droegen de afdankertjes van broers en zussen en kregen niet meteen gloednieuwe kleren.

Maar u heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. In die tijd hadden we misschien één tv of radio in huis en niet één op elke kamer. In de keuken werden gerechten met de hand geroerd en gestampt omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden. We hadden ook geen magnetrons. In die tijd gebruikten we geen elektrische grasmaaier maar liepen er zelf achter. We sportten door te werken, zodat we niet naar de fitnessclub hoefden om op elektrische loopbanden te rennen.

Maar u heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe toen niet. Wij dronken water uit de kraan als we dorst hadden in plaats van uit een plastic fles. Wij vulden onze pennen met inkt in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Mannen schoren zich nog met een scheermes dat ze zelf op de riem aanzetten, in plaats van complete weggooimesjes.

Quote

Wij vulden onze pennen met inkt in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen

Wim den Boer

Maar ja, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. Wij liepen of fietsten naar school in plaats van onze ouders als 24-uursservice te gebruiken. Mensen pakten de fiets of namen de bus of trein in plaats van voor elke rit de auto te pakken.

Is het niet in- en intriest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij oudere mensen waren, omdat wij dat groene gedoe niet hadden in onze tijd?

Wim den Boer, Zwijndrecht

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.