Waarom er in onze tijd geen ‘groen gedoe’ was
CorrectieExcuus. Onderstaande ingezonden brief stond donderdag in de krant en sindsdien ook online. Wij gingen er van uit dat dit een spontane, goed geformuleerde hartenkreet was van een lezer. Goed geformuleerd is het zeker, maar spontaan allang niet meer. Het blijkt te gaan om een tekst die op facebook al jaren circuleert, met steeds andere auteurs. We bieden onze excuses aan aan de origine auteur van dit verhaal - wie dat ook is - en danken de lezers die ons hier op hebben gewezen.
We laten de tekst hier staan omdat deze link inmiddels al veel is gedeeld, en de bezoeker anders geen idee heeft waarover deze correctie gaat.
Hans Nijenhuis
Hoofdredacteur AD
Waarom er in onze tijd geen ‘groen gedoe’ was
Een oudere dame wordt berispt in de supermarkt omdat ze een plastic tasje wil kopen. Dat schiet lezer Wim den Boer het verkeerde keelgat. Hij houdt kritische, milieubewuste jongeren graag een spiegel voor.
Bij de kassa van een supermarkt stelt de jongedame achter de kassa aan een oudere vrouw voor dat zij voortaan haar eigen tas meebrengt in plaats van een plastic tas te kopen. ‘Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu,’ zegt ze. De oudere vrouw verontschuldigt zich. ‘Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!’ De juffrouw achter de kassa antwoordt: ‘Ja dat is ons probleem: jullie generatie, oude mensen, maakt zich niet zo druk om het milieu te sparen voor toekomstige generaties.’
De kassajuffrouw heeft gelijk. De oude generatie had dat groene gedoe niet in hun dagen. Toen hadden we melk in flessen, frisdrank en bier in flessen, jam in glazen potjes die we leeg en omgespoeld terugbrachten naar de winkel. De winkel stuurde deze terug naar de fabriek en daar werden deze flessen en potjes opnieuw gevuld.
Wij deden echt aan recycling. Vis en groenten werden nog verpakt in oude kranten en niet alles was geseald. Maar we deden niet aan dat groene gedoe. Wij liepen trappen omdat we niet over roltrappen en liften beschikten. Wij liepen naar de supermarkt of buurtwinkel en hesen ons niet in de auto als we twee straten verder moesten zijn.
Wij hadden melk in flessen en de vis en groenten gingen in een oude krant
Maar u heeft gelijk, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. Wij droogden kleren aan de waslijn en niet in een energieverslindende wasdroger. Wind- en zonne-energie droog - de ons wasgoed. Kinderen droegen de afdankertjes van broers en zussen en kregen niet meteen gloednieuwe kleren.
Maar u heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. In die tijd hadden we misschien één tv of radio in huis en niet één op elke kamer. In de keuken werden gerechten met de hand geroerd en gestampt omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden. We hadden ook geen magnetrons. In die tijd gebruikten we geen elektrische grasmaaier maar liepen er zelf achter. We sportten door te werken, zodat we niet naar de fitnessclub hoefden om op elektrische loopbanden te rennen.
Maar u heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe toen niet. Wij dronken water uit de kraan als we dorst hadden in plaats van uit een plastic fles. Wij vulden onze pennen met inkt in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Mannen schoren zich nog met een scheermes dat ze zelf op de riem aanzetten, in plaats van complete weggooimesjes.
Wij vulden onze pennen met inkt in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen
Maar ja, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. Wij liepen of fietsten naar school in plaats van onze ouders als 24-uursservice te gebruiken. Mensen pakten de fiets of namen de bus of trein in plaats van voor elke rit de auto te pakken.
Is het niet in- en intriest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij oudere mensen waren, omdat wij dat groene gedoe niet hadden in onze tijd?
Wim den Boer, Zwijndrecht
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Containerschepen gewild doelwit van drugskartels: ‘Bemanning moet van cokehandel hebben geweten’
De politie verwijt de multinationals achter de enorme containerschepen weg te kijken voor hun rol in de wereldwijde cokehandel. Criminelen betalen makkelijk anderhalve ton voor informatie over hun containers met coke. Of ze vragen de bemanning van dergelijke schepen om voor aankomst in de haven drugs overboord te slingeren. Scheepvaartbedrijven zijn een gewild doelwit voor drugskartels. -
PREMIUMEliteteam
Deze gemaskerde mannen houden drugsuithalers aan: ‘Eén keer begon iemand te huilen’
Jaarlijks trekken ze voor astronomische bedragen aan cocaïne uit containers. De mannen van het Team Bijzondere Bijstand zijn onmisbaar in de strijd tegen drugscriminelen. Het AD sprak exclusief met commandant Finn. -
PREMIUMHemd van het lijf
Jacqueline Blom (61): ‘Word niet zo snel zichtbaar oud, ben blij met mijn lichaam’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Jacqueline Blom heeft baat bij meditatie en is blij dat ze niet zichtbaar ouder wordt. ‘Maar een peeling of een ooglift sluit ik niet uit.’ -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Slavernijtentoonstelling Rijksmuseum naar Verenigde Naties
De tentoonstelling Slavernij die in de zomer van 2021 te zien was in het Rijksmuseum gaat binnenkort naar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York. Een speciale versie van de tentoonstelling is daar van 27 februari tot en met 30 maart te zien in de openbare entreehal.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken.