Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Reijntjens

Waarom je Doe Maar-liedjes niet uit je hoofd krijgt

De band Doe Maar scoorde hit na hit en was mateloos populair. Frontman Henny Vrienten vraagt zich af waar dat succes vandaan komt. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, legt uit hoe muziek in je hersenen werkt en waarom sommige deuntjes blijven hangen.

Vrienten heeft de gave om hits te componeren. Waaronder nummers als 32 Jaar(Sinds een dag of twee), Is Dit Alles en Belle Hélène. De frontman is behalve zanger ook componist, basgitarist, gitarist en pianist. Met Boudewijn de Groot en George Kooymans vormt hij sinds 2016 het trio Vreemde Kostgangers, waarmee hij begin volgend jaar weer speelt. Daarna gaat hij met de ‘Doe Maars’ (zoals Vrienten Doe Maar steevast noemt) op tournee langs de kleine zalen. Erik Scherder schreef onder meer Singing in the brain, over de invloed van muziek op onze hersenen. Hij is een regelmatige tafelgast in De Wereld Draait Door. Op de inspiratie die voor Henny Vrienten zo natuurlijk lijkt te komen, heeft Scherder een wetenschappelijk antwoord.

  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.