Het Deugmenskwartet.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Deugmenskwartet. © Ruben L. Oppenheimer

Waarom mensen boos worden als moorkop en Zwarte Piet niet meer mogen

Carnaval 2020, die gaan ze op IKC Carrousel niet snel vergeten. De basisschool in Zevenaar werd afgelopen week bedolven onder de nijdige reacties op het plan om ‘carnaval’ voortaan ‘verkleedfeest’ te noemen. Ideetje van de oudervereniging, die carnaval te katholiek vond klinken voor een openbare school die neutraliteit wil uitstralen.

De schoolvereniging had goede bedoelingen en was wellicht geïnspireerd geraakt door de snel groeiende lijst van naamsveranderingen de afgelopen jaren. Zo ging Kerstmis hier en daar door als het lichtjesfeest en werd Pasen een lentefeestje. De bijbehorende paas- en kerststol liggen sinds 2016 als feeststol in de supermarkt en negerzoenen waren natuurlijk al langer niet meer te koop. 

In onze wens om het goed te doen, gaan we steeds een stap verder, zeggen deskundigen. Want als je eenmaal kritisch gaat rondkijken, wordt de twijfel groter. Dan voor de voorzichtigheid alles maar langs de morele meetlat: feestdagen, tradities, snacks en al onze historische (zee)helden en de discussie daarna, of ze hun straat, plein of tunnel mogen houden, wordt steeds feller gevoerd. 

Was IKC Carrousel naïef? Of moeten scholen - maar ook de bakker in Monster die zijn moorkoppen omdoopte - niet zeuren over de commotie die ze veroorzaken en zich gewoon even schrap zetten, want het went vanzelf, al die veranderingen?