Volledig scherm
PREMIUM
Nog altijd liggen in deze polder de (stoffelijke) resten van de Nieuw-Zeelandse piloot en zijn neergestorte toestel. © Cor de Kock

'Waarom mogen we niet naar Uncle Jack graven?'

zoektochtHet heeft 71 jaar geduurd, maar ze weten nu waar hij ligt. Flight lieutenant John Davis Lunn, een 21-jarige Nieuw-Zeelander die in januari 1945 neerstortte boven het Gelderse Lingewaal. Zijn nabestaanden willen zijn resten begraven. Maar smeekbedes ten spijt: hun geliefde Uncle Jack mag niet worden opgegraven.

Volledig scherm
De in 1945 omgekomen piloot John Davis Lunn. © Privéfoto

'We staan voor altijd bij u in het krijt, als u akkoord gaat. Het verlies van Uncle Jack was een enorme klap voor onze familie. Een klap die we nog steeds voelen.' De brief die de Nieuw-Zeelandse familie Lunn naar een Gelderse grondeigenaar heeft gestuurd, is de laatste poging om de stoffelijke resten van de kapitein-vlieger op te graven. En delen van zijn vliegtuig. Want ook dat ligt, zo zijn de sterke vermoedens, nog in de Gelderse klei.

Op de begraafplaats van Vuren staat wel zijn grafsteen: John Davis Lunn, Nieuw-Zeeland. Maar daaronder ligt alleen zijn romp.

Amper 21 was Lunn toen hij, enkele jaren nadat hij zich vrijwillig aanmeldde bij de Royal New Zealand Air Force, als flight lieutenant het leven liet in een Gelders weiland. Neergehaald door afweergeschut. ,,Ik ben in 2002 naar het oorlogsgraf geweest,'' zegt zijn neef van 68, ook John Davis Lunn geheten. Naar hem vernoemd. ,,Hij is de held van onze familie. Wij noemen hem Uncle Jack, zijn roepnaam. Ik heb hem nooit gekend natuurlijk. Net te laat geboren. Maar het bezoek aan zijn graf was heftig. Behoorlijk emotioneel. Voor mij, en de rest van de familie, zeker voor zijn zus Mara, die nu in de 80 is.''

Speuren
Dat de rest van het lichaam nog ergens in de polder zou moeten liggen, samen met delen van zijn toestel, een Typhoon, was decennia lang bekend. Maar waar? Niemand die het wist. Tot de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal ging speuren.

In oktober werden gespen van Lunns parachute gevonden. Stukje bij beetje werd duidelijk waar het toestel de grond raakte. En waar ongeveer gegraven moet worden. De luchtmacht en ook de explosieven opruimingsdienst staan paraat met deskundigen. En de gemeente Lingewaal is enthousiast.