Waarom we ons besneeuwde stoepje beter niet kunnen schoonvegen
Wie veegt straks wiens straatje schoon en welke asociale buur doet niet mee? Bij hevige sneeuwval altijd een relevante vraag. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken om acuut te stoppen met al dat sneeuwgeruim.
Delen per e-mail
1. Sneeuw vegen zorgt voor schijnveiligheid
Een schoongeveegd stoepje is niet alleen schoner, maar ook veiliger. Althans, dat is algemeen aangenomen gedachte achter al dat geploeter en geschep. Volgens Beatrijs Ritsema, etiquette-columnist bij Trouw, is dat echter niet de hele waarheid. Zij stelt dat vegen alleen zin heeft wanneer dat direct na een sneeuwbui gebeurt.
De sneeuw zou namelijk anders vastvriezen tegen de ondergrond. Bij het wegscheppen van de sneeuw blijft het onderste harde laagje volgens Ritsema dan gewoon zitten. Dit is niet alleen gladder dan de sneeuw die erbovenop lag, maar ook nog eens minder zichtbaar. Levensgevaarlijk dus.
2. Strooizout is slecht voor alles en iedereen
Het scheppen van sneeuw gaat vaak gepaard met het strooien van een flinke hand zout. Hoewel dit een perfect wapen is tegen sneeuw maakt het ook veel andere slachtoffers. Zo is al dat zout in de grond funest voor de flora. Voor honden en andere huisdieren kan al dat smakelijke zout op de grond eveneens zorgen voor gezondheidsproblemen. Ook voor uw auto zijn de zilte korrels een sluipmoordenaar. Rubberen banden slijten er sneller door, net als de velgen en de lak.
3. Sneeuw is oer-Hollandse gezelligheid
Denkend aan Holland zie ik schilderijen van Hollandse meesters gevuld met olijke sneeuwpoppen en schaatsers in klederdracht. Sneeuwpret zit in de nationale psyche van Nederland gegrift, dus waarom al dat moois zomaar wegvegen?
Natuurlijk geeft al dat bevroren water voor de deur wat overlast, maar het sleet ook machtig mooi op weg naar school. Bovendien is Nederland al aangeharkt genoeg. Laten we daarom die paar dagen per jaar de sneeuw-chaos gewoon omarmen.
4. Sneeuwruimen betekent wekenlang bruine blubber
Sneeuwruimen is niet echt opruimen, maar meer het verplaatsen van een probleem. Sneeuw verdwijnt namelijk normaal gesproken als sneeuw voor de zon wanneer deze netjes verdeeld is over het land. Hetzelfde kan niet worden gezegd van “opgeruimde” sneeuwhompen aan de kant van de weg.
Zulke bruine blubber blijft vaak nog wekenlang liggen als kapotgeschoten karkassen op een slagveld. Een stille getuigen van het zoveelste falen van de mens om de natuur naar haar hand te zetten. Niet doen dus.
5. De groepsdruk der sneeuwruimers
Niet iedereen is bij machte om zijn eigen straatje sneeuwvrij te maken. Sommige mensen zijn te oud of te druk, anderen hebben een handicap of zijn aan vakantie toe. Deze nuance is echter niet zichtbaar in het straatbeeld. Daar krijgt elke bewoner met een besneeuwde stoep direct het predicaat tokkie opgespeld.
Bovendien is er in elke wijk wel zo’n buurman die dan heel opzichtig ook de stoepjes van zijn zogenaamd luie buren meepakt. Vaak gaat deze nijverheid gepaard met passief-agressieve blikken door het vensterraam waar jij net een gele rakker opentrekt na een lange dag werken. Kortom, onnodige groepsdruk waar niemand gelukkig van wordt.
Bekijk hier alle video's van de sneeuw in ons land.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Winterweer
TERUGLEZEN | ANWB: nog meer pechgevallen dan gisteren, files door gaten in snelwegen
De situatie op de Nederlandse wegen is vanochtend een stuk beter dan gisteren, meldt de ANWB. Wel waarschuwt de ANWB voor verraderlijke gladheid op de wegen en gaten in de weg. De NS rijdt met een aangepaste dienstregeling met voornamelijk Sprinters. Verder lijken de problemen op luchthaven Schiphol door het winterweer voorbij. Vertragingen als gevolg van de sneeuw en de gladheid zijn verleden tijd. Dit liveblog is inmiddels afgesloten. -
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar. -
PREMIUM
Het kampverleden van haar vader had ook effect op Saskia: ‘Hij kon zich niet aan ons binden’
‘Kijk maar in het dagboek van Renata. Daar staat alles in.’ Dat was het afgemeten antwoord van haar vader als Saskia Goldschmidt probeerde meer te weten te komen over de verschrikkingen in kamp Bergen-Belsen. Het dagboek van Renata Laqueur, haar vaders eerste vrouw, verschijnt ruim vijftig jaar na de eerste uitgave opnieuw. -
VIDEO35
Oproep VVN: Ouders, breng je kind niet meer met de auto naar school
De verkeersveiligheid rondom scholen moet beter, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). De organisatie roept ouders op alleen nog bij hoge uitzondering de auto te pakken om hun kind weg te brengen. Andere automobilisten kunnen helpen door schoolzones te mijden. -
Honderden medewerkers Jumbo geraakt door reorganisatie, FNV spreekt van ‘verkapte bezuiniging’
Jumbo gaat na de zomer reorganiseren. Daarbij verdwijnen volgens de supermarktketen geen banen, maar er vervallen wel functies. Medewerkers die dit raakt zullen dus moeten solliciteren op een nieuwe positie. Vakbond FNV waarschuwt medewerkers ‘niet in een nieuw trucje te trappen’, waarmee de supermarktketen de salarissen van personeel zou kunnen verlagen.
-
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
Nederland geniet! Sneeuwpret in wondere wereld
Het grootste deel van Nederland is zondagmorgen bedekt onder een sneeuwdeken. Die is volgens Weerplaza zeer grillig door de harde wind en lastig te meten maar dat mag de pret niet drukken! Gemiddeld ligt er zo’n acht tot negen centimeter en de sneeuwval houdt voorlopig nog aan. Op sociale media verschijnen steeds meer sfeerbeelden. Nederland geniet van het witte landschap.