Cover van Kraut
Volledig scherm
Cover van Kraut © Peter Pontiac

Waarom wel een boek, maar geen literaire strip op je leeslijst?

Waarom mag De Aanslag of Het Bittere Kruid wel op de leeslijst voor de middelbare school, maar niet de ‘literaire strip’ Kraut? ,,Het gaat erom dat tieners verhalen gaan waarderen”, stelt de Stripmaker des Vaderlands.

,,Strips doen niet onder voor gewone boeken”, zegt Margeet de Heer, de Stripmaker des Vaderlands. ,,Ook een strip kan een diep en gelaagd verhaal vertellen en emotie oproepen. Je kunt ze ook grondig analyseren in de literatuurlessen op school.”

Deze week houdt de allereerste Stripmaker des Vaderlands een pleidooi om strips vaker op te nemen op de leeslijsten voor middelbare scholieren. Woensdag presenteert ze daarom een speciale gids voor leraren: Graphic Novels voor de Leeslijst.

Geen Kuifje

En nee, dan doelt ze niet op Asterix & Obelix of op Kuifje, maar op literaire strips. ,,Strips die dikker zijn dan 60 bladzijden en geen onderdeel zijn van een serie.” Kraut van Peter Pontiac bijvoorbeeld, 168 pagina’s zoektocht van de tekenaar naar het NSB-verleden van zijn vader. Of Vincent van Barbara Stok, over de Franse periode van Vincent van Gogh. ,,Het gaat erom dat tieners verhalen gaan waarderen, dat kan doordat ze getekende verhalen misschien eerder oppakken.”

Quote

We geven de gids in een goodiebag mee aan alle leraren

Margeet de Heer, Stripmaker des Vaderlands

Dat dat zo werkt, bleek vorig jaar uit onderzoek van een docent Nederlands. Die concludeerde in een afstudeeropdracht aan de Hogeschool van Amsterdam dat ‘jongeren die graphic novels gaan lezen literatuur leuker gaan vinden’. Dat werkt overigens vooral zo bij jongens, concludeerde de docent.

De Heer, die sinds een jaar de Stripmaker des Vaderlands is en zelf bekend is van de In Beeld-reeks: ,,Er zijn ook al wel docenten die strips toelaten op een leeslijst, ze hebben daarin best veel vrijheid. Maar wij denken dat het nog meer kan. Binnenkort is de Dag van het Literatuuronderwijs, daar komen veel docenten en dan stoppen we onze gids bij iedereen in de goodiebag.” 

Beelden uit Kraut van Peter Pontiac
Volledig scherm
Beelden uit Kraut van Peter Pontiac © @stichting AA strips