Waarschijnlijk maanden vertraging in MH17-proces, mogelijk nog Russische commandant verhoord
Het MH17-proces dreigt maanden vertraging op te lopen. Het Openbaar Ministerie zou deze maand haar requisitoir houden en daarin met de strafeisen tegen de vier verdachten komen, maar stelt dat nu pas half februari te kunnen doen. Dat komt omdat de rechtbank de termijn voor het verhoren van een Russische legercommandant als getuige heeft verlengd.
De advocaten van Oleg Poelatov, een van de vier verdachten, willen graag vragen stellen aan Sergej Moetskajev, de commandant van de 53ste Russische Luchtafweerbrigade. Die brigade zou de Buk-raket hebben geleverd waarmee, volgens justitie, MH17 uit de lucht is geschoten. Het Openbaar Ministerie heeft daarom al maanden geleden een zogenoemd rechtshulpverzoek ingediend bij de Russische overheid met het verzoek om de man te mogen verhoren.
Rusland reageerde afgelopen augustus op het verzoek. Uit dat antwoord zou blijken dat een verhoor niet onmogelijk is. Daarna lieten de Russen niets meer van zich horen. In eerste instantie zou de termijn waarbinnen Moetskajev verhoord zou moeten worden door de rechtbank op 1 november zijn gezet. De rechtbank besloot vanmiddag echter die termijn te verlengen tot 10 februari.
Uitstel
Het Openbaar Ministerie stelde daarop pas met een strafeis te kunnen komen na een eventueel verhoor van de legercommandant. Als dat gebeurt willen ook de advocaten van Poelatov dat hun pleidooi, dat in maart op de agenda stond, zeker drie maanden naar achteren schuift.
Het MH17-proces is al meer dan anderhalf jaar bezig, het begon in maart 2020. Het toestel werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waarschijnlijk door een Buk-raket die in handen was van pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders kwamen daarbij om het leven. De raket zou vanuit de basis van de 53ste Russische luchtafweerbrigade in de stad Koersk naar de Oekraïense grens zijn gereden. Daarna zou de installatie naar een weiland in Oost-Oekraïne zijn gebracht. Wie daarna op 17 juli op de afvuurknop drukte is nog niet bekend. De vier verdachten die nu terecht staan, maakten onderdeel uit van de ‘chain-of-command’ in Oost-Oekraïne en waren, volgens justitie, betrokken bij het transport van de raketinstallatie.
Opa van de commandant
Of de legercommandant echt verhoord zal worden, is maar zeer de vraag. Tot nu toe hebben verzoeken aan Rusland nog nauwelijks iets opgeleverd. Wel zit er in het dossier een verklaring van de grootvader van de legercommandant. Die man zegt ‘dat in Rusland zelf onderzoek is gedaan naar betrokkenheid van de 53ste brigade en dat dat onderzoek mijn kleinzoon vrijgepleit heeft'.
Ook de vier verdachten (drie Russen en een Oekraïner) zijn nog nooit in de rechtbank verschenen. Er is wel een internationaal opsporingsbevel tegen hen uitgegaan, maar de verdachten verblijven (waarschijnlijk) in Rusland en dat land levert geen onderdanen uit.
Nabestaanden
Het proces gaat nu verder op 8 november. Dan leest nog een aantal nabestaanden hun slachtofferverklaring voor. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het proces daarna verder gaat. ,,De beslissing van de rechtbank van vandaag kwam als een verrassing", zegt Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 die veel nabestaanden vertegenwoordigt. ,,We hopen dat het niet tot veel vertraging leidt, want daar is niemand in dit proces bij gebaat en zeker de nabestaanden niet.”
Vorige maand spraken al tientallen nabestaanden in de rechtbank. Zij legden vaak zeer emotionele verklaringen af over het gemis van hun familieleden.
Bekijk hieronder onze video’s over MH17:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken. -
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer. -
UPDATE/VIDEO
MH17-proces: OM en advocaten botsen hard over verhoren getuigen van crash
De recente oproep van het Openbaar Ministerie aan Russische militairen om informatie door te geven over de Buk-raket die vlucht MH17 zou hebben neergehaald was ‘een risico’, stellen de advocaten van verdachte Oleg Poelatov. Op datzelfde moment was er namelijk contact met Rusland over een verhoor van de baas van de 53ste brigade van het Russische leger, de veronderstelde eigenaar van die Buk-raket.