Waarschuwing: neem deze tien kruiden nooit in met medicijnen
Kruidenproducten zijn minder onschuldig dan we denken. In combinatie met medicijnen kunnen ze gevaarlijk zijn en leiden tot slapeloosheid, infarcten of zelfmoordgedachten. Een nieuwe campagne waarschuwt hiervoor.
Iedereen zal het herkennen: je slaapt slecht en wil niet gelijk naar de dokter rennen. Bij de drogist koop je valeriaan, een kruid met een kalmerende werking. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar die keuze kan wel eens verkeerd uitpakken als je medicatie tegen angst- en paniekaanvallen slikt.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt vandaag naar buiten met een lijst van tien populaire kruiden die op zichzelf geen kwaad kunnen, maar een slechte en soms zelfs levensgevaarlijke wisselwerking hebben wanneer je ook medicijnen slikt. De combinatie kan ervoor zorgen dat een geneesmiddel beter of slechter wordt opgenomen of wordt afgebroken in het lichaam. Het gevolg is dat het medicijn minder goed werkt of de gebruiker sneller last krijgt van bijwerkingen.
Bijwerkingen
De wisselwerking tussen valeriaan en antipsychotica is precies zo’n ongelukkige. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het middel alprazolam, voorgeschreven bij angst- en paniekstoornissen, minder snel wordt afgebroken in het lichaam. De patiënt krijgt een hogere hoeveelheid van het medicijn in zijn bloed, waardoor het middel sterker werkt, maar ook de kans op bijwerkingen vergroot. Denk aan sufheid, concentratieproblemen en zelfs hartkloppingen en depressieve gevoelens.
In de waarschuwingscampagne van het CBG worden tien kruiden eruit gelicht: ginseng, rode salie, kurkuma, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en rode zonnehoed. Daarbij gaat het niet om kruiden zoals ze in de keuken worden gebruikt bij het koken, zoals een teentje knoflook of een theelepel kurkuma, maar om plantenextracten die in hoge concentraties in capsules of drankjes zijn verwerkt. Hetzelfde geldt voor groene thee. Eén kopje kan geen kwaad, maar meer dan een halve liter kan er al voor zorgen dat medicijnen zoals bètablokkers minder goed werken. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.
Kruidensupplementen zijn populair, bleek uit onderzoek van het RIVM in 2017. Tien procent van de mannen, zeventien procent van de vrouwen en dertien procent van de kinderen gebruikt deze producten.
Balans
,,Veel mensen denken dat kruiden veilig zijn, omdat het natuurlijke producten zijn, maar ze realiseren zich niet dat het medicatie uit balans kan brengen en dat evenwicht is nu juist zo belangrijk”, waarschuwt Gitte Tiesjema, onderzoeker bij het CBG. De medicijnautoriteit deed, volgend op eerder onderzoek door het RIVM, een literatuuronderzoek naar de wisselwerking tussen de tien kruiden en diverse medicatie. Dit varieerde van maagzuurremmers tot hartmedicatie. De resultaten – die niet bekend zijn bij het brede publiek – worden samengevat in een handleiding en animatievideo op de site van het CBG. De informatie wordt ook onder huisartsen en apothekers verspreid. Tiesjema: ,,Ook bij hen willen we het bewustzijn vergroten. Wanneer een patiënt aanklopt met klachten, moet ook gedacht worden aan de wisselwerking met kruiden.”
Zo kunnen ginseng (gebruikt bij vermoeidheid) en ginkgo (gebruikt bij concentratieproblemen) invloed hebben op de bloedstolling. Bij gelijktijdig gebruik met een stollingsmedicijn neemt het risico op een hart- of herseninfarct toe.
Kurkuma
Eerder dit jaar toonden onderzoekers van het Erasmus MC aan dat kurkuma een veelgebruikt medicijn – tamoxifen - onder borstkankerpatiënten beïnvloedt. Dit nieuws maakte veel los onder een groep kankerpatiënten bij wie het idee leeft dat kurkuma kankercellen kan opruimen. Bewijs hiervoor werd in dierproeven en in kweekschaaltjes in het lab gevonden.
Onderzoek naar de geneeskrachtige werking van kurkuma wordt nog steeds wereldwijd gedaan, maar de combinatie van het borstkankermedicijn en het specerij wordt sterk afgeraden. Het Rotterdamse onderzoek wees uit dat het medicijn slechter in het bloed werd opgenomen wanneer patiënten in dezelfde periode capsules met kurkuma slikken. En dat is gevaarlijk. Als deze vrouwen te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien.
Eerder al werd aangetoond dat sint-janskruid de afbraak van chemotherapie kan versnellen. Dit kruid wordt ook afgeraden in combinatie met antidepressiva. Het kan leiden tot slapeloosheid en nervositeit, maar ook de kans op hallucinaties, agressie en zelfs zelfmoordgedachtes is groter. Tiesjema: ,,Dat betekent niet dat je nooit meer sint-janskruidmoet kopen. Wanneer je geen andere medicatie gebruikt, kan een kruidengeneesmiddel met sint-janskruid wel degelijk helpen om somberheid tegen te gaan.”
Voor meer informatie, zie cbg-meb.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUMvitamines in een potje
Een wegwijs in de jungle van supplementen
Nederlanders besteedden vorig jaar 134 miljoen euro aan voedingssupplementen. Diëtist Marijke Berkenpas en natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga geven hun kijk op een aantal bestsellers. Wel of niet kopen? -
Twitter sluit account Pakistaan die prijs zet op hoofd Geert Wilders: ‘Na Rushdie is hij de volgende’
Na de aanval op Salman Rushdie richten enkele Pakistanen opnieuw bedreigingen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. Zij willen dat de fractievoorzitter het volgende slachtoffer wordt, vanwege zijn uitlatingen over moslims. Op Twitter werd vanmorgen het account gesloten van een Pakistaan die zich uitliet voor iemand van de grote politieke partij Pakistan Muslim League, nadat hij in een veel gedeelde tweet 20 miljoen dollar op het hoofd van Wilders zette. -
UPDATE52
Vakbonden zijn klaar voor spooracties, NS heeft niet voldaan aan eisen
De Nederlandse Spoorwegen kunnen niet voldoen aan het ultimatum dat de spoorvakbonden hebben neergelegd in een lopend cao-conflict, maar willen alsnog om tafel. Dat staat in een brief aan de bonden. Die hebben daarop laten weten klaar te zijn met onderhandelen. Daarmee zijn acties op het spoor onvermijdelijk geworden.
-
Onderzoekers Erasmus MC: pas op met kurkuma
Onder borstkankerpatiënten leeft het idee dat kurkuma kanker kan bestrijden. Maar pas op, zeggen onderzoekers van het Erasmus MC na een nieuwe studie. Deze specerij tast de werking van een veelgebruikt kankermedicijn aan. -
PREMIUMReportage
Op pad met de ANWB-inspectie: ‘Nudistencampings keuren we in adamskostuum’
Zijn ze hun aantal sterren wel waard? Ieder jaar bezoeken campinginspecteurs van de ANWB liefst tweeduizend aangesloten campings, in binnen- en buitenland. De krant liep een dag mee. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.