Waarschuwingsschot gelost bij demo Malieveld toen politiehond werd aangevallen door vechthond
VideoDe politie heeft gisteren met enkele charges een einde gemaakt aan een demonstratie op het Malieveld. Er mochten maximaal tweehonderd mensen aanwezig zijn, maar dat werden er duizenden. De ME en het waterkanon moesten eraan te pas komen om de rust te laten terugkeren. Een waarschuwingsschot werd gelost toen een hondengeleider werd aangevallen.
Delen per e-mail
Aan de randen van het Malieveld in Den Haag braken relletjes uit. De politie, die werd bekogeld met vuurwerk, pakte in totaal twintig mensen op. Een groep van enkele tientallen demonstranten bleef lange tijd hangen in de buurt van het Malieveld en kreeg uiteindelijk de opdracht zich te verspreiden. Vijf personen die toch weer naar het Malieveld wilden gaan, werden aangehouden en geboeid afgevoerd.
Met charges waarbij politiepaarden werden ingezet, werden al eerder veel demonstranten van het Malieveld verwijderd. De politie bevestigt dat er zelfs een waarschuwingsschot moest worden gelost. Dat gebeurde toen een hondengeleider van de politie werd belaagd door demonstranten tijdens een charge. Zijn hond werd geschopt en zelf werd hij belaagd door een vechthond, aldus de politie Den Haag in een verklaring. Daarop werd het waarschuwingsschot gelost. Of de vechthond en zijn eigenaar ook zijn opgepakt, is onduidelijk. (Noot van redactie: de man werd niet opgepakt maar moet zich wel melden. Hij heeft inmiddels zijn verhaal gedaan tegen het AD. Lees hier.)
Tekst gaat verder onder de foto
Op hoofd geslagen
Op Twitter gaan heftige filmpjes rond van enkele charges. Twee demonstranten raakten gewond nadat politiehonden tegen hen waren ingezet omdat zij weigerden te vertrekken. Op een filmpje is te zien dat een liggende man met een politiehond aan zijn been, hard wordt geslagen op zijn hoofd. De man moest naar het ziekenhuis waar hij moest worden gehecht. De politie heeft op dat filmpje nog geen reactie gegeven.
De politie heeft op Twitter wél gereageerd op een ander filmpje waarbij ook iemand hard wordt geslagen: ‘De aanleiding voor zijn aanhouding is niet te zien. Hij werd aangehouden omdat hij agenten aanviel met een stok’, aldus de politie. Te zien is dat die man inderdaad een stok in zijn handen heeft en ook dat hij een klap uitdeelt.
Bij een ander incident werd een vrouw geraakt door een bus van de ME nadat een - vermoedelijk - agent in burger de vrouw een duw gaf. ,,Dit was nadrukkelijk niet de bedoeling”, aldus de politie in een verklaring.
De actievoerders van de groep ‘Nederland in Verzet’ demonstreerden op het Malieveld tegen de huidige coronaregels en kabinet Rutte onder de noemer ‘Nederland in verzet, weg met dit kabinet’. Het gaat om dezelfde organisatie die de afgelopen weken op het Museumplein in Amsterdam aanwezig was. Dat ging soms goed en leidde soms tot rellen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Van een officiële demonstratie was trouwens geen sprake. Organisator Michel Rijenga wilde dat wel, maar trok het verzoek in toen hij hoorde dat er maar tweehonderd man mocht komen. Wel zou hij op het Malieveld ‘koffie gaan drinken’, zoals hij ook steeds deed op het Museumplein. Dat leidde net als in Amsterdam tot een grote toeloop van mensen. Omdat de verkiezingen nu voor de deur staan, is dit vermoedelijk de laatste ‘koffiedrink-actie’ van Rijenga.
Omdat er zondag in Den Haag - net als in diverse andere steden - óók werd gedemonstreerd voor een ‘eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid’, werd het extra druk en dus onrustig op het Malieveld. De demonstratie voor het klimaat verliep overigens wel volgens plan en volgens de gemaakte afspraken.
Tekst gaat verder onder de foto
Twee demonstraties
Volgens een gemeentewoordvoerder van Den Haag waren er twee demonstraties aangevraagd: een voor op het Malieveld en een voor het naastgelegen Koekamp. Een van de actievoerders voor het klimaat en een van ‘Nederland in Verzet’. Die laatste ging dus officieel niet door, maar veel demonstranten kwamen toch.
Omdat al snel het maximum aantal van 200 demonstranten was bereikt, riep de politie mensen op om niet meer te komen. De politie bleef aanvankelijk ‘voor het overzicht’ demonstranten naar het Malieveld leiden. Zo stonden ter hoogte van het provinciehuis honderden demonstranten, die aanvankelijk niet bij het Malieveld konden komen, maar later werden doorgelaten. Onder luid gejuich stroomden zij het Malieveld op. Eerder versperden politiebusjes nog de weg vanaf Den Haag Centraal Station naar het Malieveld.
Afgesloten
De demonstranten probeerden het Malieveld te verlaten en richting het centrum te lopen, maar werden daarbij teruggedreven door de politie. Ook dáárbij werd al een waterkanon ingezet, net als bij latere charges.
Vanwege de politie-inzet werden verschillende wegen afgesloten. Ook konden mensen niet meer met de trein richting Den Haag reizen. Met de trein vertrekken vanaf Den Haag bleef wel mogelijk. De NS maakte melding van een ‘storing’ op de eigen website met reisinformatie, met als oorzaak ‘inzet politie’.
Klimaatalarm
In meer dan veertig steden in Nederland, waaronder dus Den Haag, werd gedemonstreerd voor een ‘eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid’ onder de noemer Klimaatalarm. Via de website Klimaatmars2021.nl gaven zo’n 30.000 mensen aan online of fysiek mee te doen aan de landelijke demonstratie. Het werden er nog meer: uiteindelijk deden zo'n 35.000 mensen mee in 44 plaatsen in Nederland.
De demonstranten eisen dat de overheid ‘het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland’. ,,De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om te verduurzamen. Op eigen kosten. Wij verkiezen mensen boven vervuilende bedrijven”, aldus de organisatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Protest tegen klimaatbeleid in Eindhoven, Waalre en Eersel: 'Tandje erbij, graadje eraf!’
Op meer dan 40 locaties in Nederland, waaronder Eindhoven, Waalre en Eersel, werd vanmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur gedemonstreerd tegen het klimaatbeleid. Want dat er 15.000 liter water nodig is om 1 kilo rundvlees te produceren, ‘dat moet echt anders’. -
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie. -
Weer in meivakantie valt tegen: regen, koude nachten en lage temperaturen
Het weekend voorafgaand aan de meivakantie is een goede voorspelling voor het verloop van de rest van de week. Echt lekker wordt het namelijk niet. Een frisse lentezon zorgt er wel voor dat het zaterdag ietsjes warmer wordt dan zondag. En Koningsdag? Die valt dit jaar koud uit. -
Twee minuten lawaai tijdens klimaatdemonstratie in Amersfoort: ‘Goed klimaatbeleid komt er niet vanzelf’
Op de Wagenwerkplaats in Amersfoort was zondagmiddag een demonstratie om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. In 40 andere steden in Nederland gingen demonstranten ook de straat op om een eerlijk, sociaal en daadkrachtig klimaatbeleid te eisen. -
Na besmetting met meningokokken kan het snel gaan: ‘Het begon met oorpijn’
Meningokokkenziekte is relatief onbekend, zeldzaam en onvoorspelbaar. Word je er ziek van, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Toch weet bijna de helft van de ouders van jonge kinderen niet wat meningokokkenziekte is. Dat moet veranderen, vinden een expert en ervaringsdeskundigen.
-
10
Eerste terrasdag wordt aangenaam zonnig: ‘Een graadje minder zal niemand erg vinden’
De buitenterrassen gaan volgende week woensdag weer open. Is het dan ook terrasweer? Zeker wel, voorspelt Weerplaza. Verwacht niet in je T-shirt of korte broek weer aan het bier te kunnen, maar met een graadje of 15, een zonnetje en bescheiden wind zal het zeker aangenaam toeven zijn. -
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
Bijna-blunder: ook Rutte wappert met aantekeningen
Nota bene enkele meters van waar Kajsa Ollongren in de fout ging, wapperde demissionair premier Mark Rutte vanavond ook weer met papieren. De VVD-leider stapte naar binnen bij informateur Herman Tjeenk Willink voor zijn gesprek, maar droeg daarbij aantekeningen onder zijn arm die werden vastgelegd door een fotograaf.