Wacht ons na de massademonstratie een nieuwe coronagolf?
De anti-racisme betoging gisteravond op de Dam trok zo’n 5000 demonstranten en maakt veel los. Velen vrezen dat de massa-bijeenkomst een nieuwe coronagolf gaat veroorzaken. Hoe groot is de kans op zo’n berucht ‘superspreadingevenement’?
Delen per e-mail
Of we over twee weken een nieuwe uitbraak kunnen verwachten, is niet te voorspellen. Maar experts weten: het is oppassen geblazen. Het coronavirus springt nu eenmaal graag en makkelijk over als veel mensen samenkomen op één plek zonder genoeg afstand te houden. Al scheelt het dat de bijeenkomst buiten was, in de zon, met veel frisse lucht. Over pakweg een week zouden mensen de eerste klachten kunnen krijgen als de massa-demonstratie in Amsterdam inderdaad zo’n berucht ‘superspreadingevenement’ was.
Maar: ,,Met zo’n grote groep moet je ervan uitgaan dat er wel mensen met een infectie tussen hebben gezeten”, vertelde Marion Koopmans gisteravond aan deze nieuwssite. Koopmans is viroloog bij het Erasmus MC en adviseur van de WHO. ,,Hoewel ik natuurlijk hoop dat mensen met milde klachten echt thuis blijven. Maar er geldt ook voor iedereen individueel: vermijd drukte, dat is nu ook door veel mensen in de wind geslagen. Ik snap de verontwaardiging over de situatie in de VS, maar dit is wel echt riskant.” Viroloog Ab Osterhaus was er evenmin gerust op: ,,Duizenden mensen bij elkaar is net een voetbalstadion, en we weten wat de gevolgen dan kunnen zijn.” Wel benadrukte Osterhaus dat het hier ging om een evenement in de buitenlucht – veel besmettingen vinden juist binnen plaats – en dat veel mensen mondkapjes droegen. ,,Dat kan helpen, maar dit moet goed gemonitord worden.”
Ook het kabinet wil weten of of de antiracisme-demonstratie gisteravond op de Dam de kans op verspreiding van het coronavirus heeft vergroot. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid, CDA) heeft advies gevraagd aan het RIVM. Dat advies komt vandaag nog, beloofde de minister na vragen van Jesse Klaver (GroenLinks).
Aanleiding voor het massale protest was de dood van George Floyd, een zwarte man die vorige week overleed nadat een politieagent lang met zijn knie op zijn nek zat. Veel aanwezigen op de Dam droegen mondkapjes, maar 1,5 meter afstand houden was veelal ondoenlijk. En dat leidde tot afkeuring onder experts en politici.
Geen preventieve thuisquarantaine
Voor bezoekers aan de demonstratie geldt geen speciaal advies. Zoals iedereen sinds 1 juni kunnen ze zich met klachten melden voor een coronatest, maar een preventieve thuisquarantaine is geen goed idee, zei burgemeester Femke Halsema vandaag in een interview met Het Parool.
Haar collega-burgemeester van Haarlemmermeer had gisteravond alle demonstranten opgeroepen om uit voorzorg twee weken in quarantaine te gaan, maar dat vindt Halsema dus onnodig: ,,Dat zou betekenen dat iedereen die in de afgelopen tijd tegen iemand anders is aangebotst in het park of in de supermarkt in thuisquarantaine moet. Dat is volstrekt onverstandig. Het idee is opportunistisch, deze suggestie kwam ook niet toen we lange rijen zagen voor de bouwmarkten, of drukte op de stranden.”
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Vragenuur
RIVM adviseert vandaag nog over coronagevaar antiracisme-demonstratie
Het kabinet wil van het RIVM weten of de antiracisme-demonstratie gisteravond op de Dam de kans op verspreiding van het coronavirus fors heeft vergroot. Dat advies komt vandaag nog, beloofde minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) op vragen van Jesse Klaver (GroenLinks). -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
Reizigers mogen niet de dupe worden van het rampjaar van NS. Topvrouw Marjan Rintel zegt dat treinkaartjes niet in prijs omhoog zullen gaan. Maar dan moet het kabinet wel meewerken en met voldoende geld over de brug komen, zegt ze erbij.
-
Update
Massademonstratie wekt woede: ‘Dit is klap in gezicht’
Op veel plekken verliep de lockdown-versoepeling zonder grote problemen. Maar op de Dam in Amsterdam kwamen zo’n 5000 mensen samen voor een demonstratie, en tot ergernis van experts, Kamerleden en minister Ferd Grapperhaus werd niet altijd afstand gehouden. ,,Dit gaat echt buiten de perken.’’ -
Video
Van Dissel: zo’n 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown en avondklok
Het kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de instelling van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Dat staat in een presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer. -
Effect vaccineren zichtbaar: besmettingen in verpleeghuizen dalen
Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is flink afgenomen. Tijdens de piek in december lag het aantal besmettingen geregeld boven de 400 per dag. Afgelopen week lag het gemiddelde per dag op 90. Dinsdag werden slechts 45 nieuwe besmettingen vastgesteld, het laagste aantal sinds eind september. Daarmee wordt volgens het RIVM het effect zichtbaar van de vaccinaties.