Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Wachtlijsten kinderopvang lopen weer op tot 1 jaar

De wachtlijsten in de kinderopvang zijn weer net zo lang als voor de economische crisis. Wachttijden van een jaar zijn inmiddels geen uitzondering meer.

Nu er weer meer kinderen naar kinderdagverblijven gaan én er tegelijkertijd een personeelstekort bestaat, lopen de wachtlijsten op. Volgens ouderorganisatie Boink zijn de problemen in de Randstad het grootst. ,,We zijn terug op het niveau van 2008. Er zijn plekken waar kinderen meer dan een jaar op de wachtlijst komen, met name op maandag, dinsdag en donderdag. Dat is niet fijn,'' aldus voorzitter Gjalt Jellesma. 

Brancheorganisatie Kinderopvang ziet de problemen groeien. Wel bestaan er op dit moment nog grote regionale verschillen, zegt directeur Heidy Knol. ,,Sommige organisaties moeten groepen sluiten, omdat er te veel onvervulbare vacatures zijn. Dat speelt vooral in de Randstad.''

Leidsters

In een jaar tijd klopten tienduizenden ouders extra aan bij de kinderdagverblijven. Het lukt niet overal om meer groepen te openen, omdat er simpelweg te weinig leidsters zijn. Tijdens de economische crisis zijn veel pedagogisch medewerkers naar andere beroepen uitgeweken. 

Kinderdagverblijven proberen ouders tegemoet te komen door een plek aan te bieden op een andere locatie of dag. Ook hebben ouders de vraag gekregen voor de groep te komen staan omdat er te weinig leidsters zijn en zijn er zelfs locaties die dreigen peutergroepen naar huis te sturen bij gebrek aan invallers. ,,Het gebeurt gelukkig sporadisch, maar het is hoogst ongelukkig,'' stelt Jellesma. 

Opleidingen

Het lek lijkt voorlopig niet boven. ,,Er komen veel minder werknemers van de opleidingen af. We hebben er last van dat opleidingen studenten hebben geadviseerd niet voor de kinderopvang te kiezen, omdat er de afgelopen jaren geen werk was,'' verklaart directeur Annemiek de Jong, directeur van SWK Kinderopvang. Tegelijkertijd is er ook concurrentie van andere sectoren die personeel zoeken, zoals het onderwijs en de zorg. 

De kinderdagverblijven proberen de wachtlijsten binnen de perken te houden door leidsters meer uren te laten werken, zelf studenten te gaan opleiden en stagiaires direct een baan aan te bieden.