Volledig scherm
© Twitter

'Walgelijke' anti-Ajaxfoto wekt woede

,,Verschrikkelijke smeerlapperij,” zo noemt het Centraal Joods Overleg (CJ) een foto die op Twitter rondgaat. Op het beeld staan twee joodse jongetjes met de tekst: ’Toen 020 nog maar 1 ster had’.

Op de foto zien we de Joodse jongetjes Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2) die kort na het nemen van de foto in 1944 werden vermoord.

Wie de afbeelding heeft geplaatst onder de hashtag #anti020week, in de aanloop naar de Klassieker Feyenoord-Ajax, is nog onbekend. De originele post op Instagram lijkt verwijderd, maar circuleert als screenshot op Twitter. De foto is afkomstig van de gebruiker feyenoordnews.010. Wie daarachter zit is niet openbaar bekend.

Walgelijke wansmaak

Voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg werd woest na het zien van de foto. ,,Op dat moment had ik gewild dat de dader tegenover mij stond. Dit gaat niet meer om Feyenoord of Ajax, Joden of antisemieten. Hier is sprake van walgelijke wansmaak, een harteloze actie, gebrek aan fatsoen.”

Hij zet alles op alles om te achterhalen wie hier verantwoordelijk voor is. ,,We willen weten welke ‘held’ dit op zijn geweten heeft. Dit staat misschien niet in het wetboek van strafrecht, wat we nog gaan uitzoeken, maar hiermee zijn de regels van goede smaak en medemenselijkheid ruimschoots overtreden. Als het lukt de persoon die hierachter zit te achterhalen nodigen we diegene graag uit voor een gesprek. Dan mag hij zich proberen te verdedigen.”

Van der Wieken zal zich dan wel inhouden. ,,Mijn woede is nu wel weer wat gezakt.”

Monsters

Feyenoorders gebruiken vaker ‘Joden’ om hun grootste rivaal een sneer te geven, maar volgens de voorzitter niet van deze orde. ,,We reageren niet altijd, maar deze foto trof ons dubbel hard. Hier worden kinderen misbruikt. Het lot wat hen heeft getroffen is zo bitter, dat kan ik niet over mijn kant laten gaan.”

Dat de dader inmiddels na alle ophef wel spijt zal hebben van zijn actie betwijfelt de voorzitter. ,,Als dat zo is, dan horen we dat graag. Maar ik denk dat hij lekker in de anonimiteit van het internet blijft. Daar waar de andere monsters zitten. Hij heeft vast de moed niet en is niet dapper genoeg om naar voren te stappen. Maar dat gaan we ontdekken.” 

Feyenoord keurt de tweet ten zeerste af en neemt er volledig afstand van. ,,Als club is het bestrijden van anti-semitisme iets waar we het hele jaar door met succes projecten voor hebben lopen'', reageert een woordvoerder. Zo zijn er projecten met de Anne Frank Stichting en Antidiscriminatiebureau RADAR. 

,,Echter daarmee wordt kennelijk niet iedereen bereikt'', beseft Feyenoord. ,,Het is natuurlijk ook maar zeer de vraag of deze (laffe want) anonieme twitteraars bezoekers zijn van Feyenoord. Persoonlijk zou ik ze in elk geval geen supporter willen noemen. Ze realiseren zich duidelijk niet wat ze anderen aan doen, onder wie behalve Ajacieden ook Feyenoorders, want onder ons personeel en onder Feyenoords eigen supporters zitten ook mensen met een Joodse achtergrond.”

Ook op Twitter wordt er vol walging over de foto gesproken.