Volledig scherm
Demonstranten van Pegida demonstreerden in februari 2016 ook al op de bouwlocatie tegen de komst van de moskee. © Lars Smook

Walging om 'schandalige' actie Pegida: bouwplaats moskee besmeurd met varkensbloed

Leden van de anti-islambeweging Pegida Nederland hebben vannacht de locatie van de te bouwen moskee op de hoek van de Wethouder Beversstraat en Kuipersdijk in Enschede ingewijd met varkensbloed.

Een houten kruis dat op het toekomstige bouwterrein was geplaatst, werd door een in priestergewaad gestoken Pegida-lid met behulp van een wc-borstel besmeurd met varkensbloed. Een partytent fungeerde als 'kerk'. Pegida plaatste het filmpje van het 'ritueel' op zijn Twitter-account en Facebookpagina. Volgens ooggetuigen is het kruis vanochtend door de politie verwijderd, maar in het computersysteem van de politie is hierover volgens een woordvoerder (nog) niets terug te vinden.

Burgemeester Onno van Veldhuizen distantieert zich van de actie van de extreemrechtse organisatie. ,,Walgelijk, dit is niet onze ethiek", aldus Van Veldhuizen die morgen wil bekijken of er juridische stappen mogelijk zijn. Dit moet je niet willen, aldus Van Veldhuizen die dit ,,Ku Klux Klan-achtig" noemt. ,,Als je zo tekeer gaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik die associatie."

Hij roept inwoners van zijn stad op zich niet te laten provoceren door ,,veertien mensen die hiervoor naar Enschede komen". Ook wethouder Eelco Eerenberg (D66) spreekt via Twitter in niet mis te verstane bewoordingen zijn afkeuring uit over de Pegida-actie. Hij noemt de actie walgelijk en schandalig.

Arrestaties

Pegida hield in september een demonstratie in Enschede. De Antifascistische Actie (AFA) probeerde die bijeenkomst en de mars van Pegida in de omgeving van het Blijdensteinpark te verstoren. Er werden 32 arrestaties verricht. 

Ook tegen de bouw van de nieuwe moskee aan de Kuipersdijk - het moet de grootste van Nederland worden - waren veel bezwaren. Omwonende vrezen onder meer overlast van de oproep tot gebed, die uit de luidsprekers die worden opgehangen zal schallen. Er werden in totaal 75 bezwaarschriften ingediend tegen de bouw van de moskee. Maar de Enschedese gemeenteraad gaf onlangs met een royale meerderheid groen licht voor de bouw van de moskee, die in 2020 moet zijn gerealiseerd.