Volledig scherm
Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork. © ANP

Wandeling vanaf Westerbork afgelast na intimidaties en bedreigingen

Kamp Westerbork last een geplande wandeling af vanwege aanhoudende bedreigingen en intimidaties. De wandeltocht zou plaatsvinden tijdens de Nacht van de Vluchteling, op zaterdag 15 juni. ,,Het is diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren.’’

Het besluit tot afgelasting is genomen na intensief overleg van de organiserende partijen Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork met politie en burgemeester Damsma van de gemeente Midden-Drenthe. Aanleiding daarvoor waren aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Volgens het herinneringscentrum is de impact op de organisatie en daarmee deelnemers en vrijwilligers groot. 

In het kader van een lopend politieonderzoek geven de betrokken partijen aan niet te kunnen zeggen uit welke hoek de bedreigingen komen. De politie zegt wel de uitlatingen volstrekt ontoelaatbaar te vinden en op zoek te zijn naar degenen die hier verantwoordelijk voor zijn. ,,Wij betreuren het zeer dat de organisatie genoodzaakt is om de tocht te staken’’, aldus een woordvoerder.

Heftige reacties

Het plan om vanaf voormalig concentratiekamp Westerbork een wandeling te starten riep eerder al hevige reacties op. Al sinds de aankondiging van de tocht is er discussie over de keuze voor Westerbork. Sommigen vinden dat de Jodenvervolging van toen niet te vergelijken is met de huidige vluchtelingencrisis.

Zo liet FvD-voorman Thierry Baudet via Twitter weten het initiatief ‘schandalig’ te vinden. En ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad vond de locatie smakeloos, vertelde ze aan Elsevier. ,,In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald.’’

Teleurstelling en frustratie

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, laat weten teleurgesteld te zijn door de recente ontwikkelingen. ,,Het is diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren.’’ 

En ook Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, is gefrustreerd. ,,Wij betreuren het dat het anno 2019 niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren.’’

Quote

Wij betreuren het dat het anno 2019 niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaans­ge­schie­de­nis van kamp Westerbork te organise­ren.

Directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder

Het doel van de Nacht van de Vluchteling is om aandacht te vragen voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld. Mensen die meedoen, zamelen tijdens de nachtelijke sponsorloop geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. De nachtelijke tochten van 40 kilometer van Rotterdam-Den Haag, Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort en Nijmegen-Arnhem gaan zaterdag 15 juni wel gewoon door.

Vorig jaar was de Nacht van de Vluchteling een groot succes en werd er meer dan 1,6 miljoen euro opgehaald. Bekijk hier de beelden: