Volledig scherm
Sinds een avondwandeling is er geen spoor meer te bekennen van Gert-Jan Luimstra (38) uit Sneek. © Politie.nl

Wanhopig gezin wil vermiste vader en echtgenoot terug

Een gezin uit Sneek zet alles op alles om hun vader en echtgenoot Gert-Jan Luimstra (38) terug te vinden. Precies een week geleden kwam hij niet terug na avondwandeling voor het avondeten, de beroemde boerenkool van zijn schoonmoeder. ,,Zijn dochter wordt vandaag 5 jaar, we willen hem zo graag terug."

Volledig scherm
Zijn vrouw Monique Luimstra vraagt via Facebook aandacht voor de verdwijning van haar man. © FACEBOOK

Het gezin heeft sinds dinsdag 6 januari helemaal niets meer vernomen van vader Gert-Jan. ,,Het is net of hij in rook is opgegaan. We kunnen het maar niet bevatten," vertelt zijn vrouw Monique Luimstra.

Het is precies een week geleden dat Gert-Jan verdween. ,,Mijn moeder past op dinsdagen altijd op de kinderen. Normaal kookt mijn man dan, maar nu ging mijn moeder haar lekkere boerenkool maken," vertelt Monique Luimstra. ,,Ik was nog op mijn werk, dus hij besloot een blokje om te gaan. Mijn moeder zei nog: niet langer dan een half uurtje, want dan zal Monique wel thuis zijn en is het eten klaar."  

Hoop
Gert-Jan kwam niet terug. Hij had zijn mobiele telefoon thuis gelaten. Een grote zoektocht volgde. Zijn vrouw kamde meteen de buurt uit, eerst per fiets en daarna lopend. Ook de buurt zocht mee. ,,Een burgernetactie, helikopters, speurhonden, boten. Iedereen zocht naar hem," zegt Monique Luimstra, die via Facebook elke dag een oproep doet. ,,Zodra ik wakker word, verspreid ik zijn foto weer via sociale media. In de hoop dat iemand hem herkent."

Quote

Als hij een ongeluk heeft gehad, dan hadden ze hem allang gevonden

Monique Luimstra

De familie plakte flyers in de lokale supermarkt, de kroegen, stations, de rederij. ,,Zelfs in Harlingen, want daar kwam hij graag," aldus zijn vrouw.  

Luimstra heeft geen idee waarom haar man verdween. ,,Misschien is hij verward en loopt hij ergens rond, ik weet het niet. Als hij een ongeluk heeft gehad, dan hadden ze hem allang gevonden. Dit valt niet te rijmen. Ik hoop dat we hem vinden. Ik kan me geen leven zonder hem indenken. Hij is mijn maatje, we zijn al 10 jaar getrouwd."  

Goudsmid
Luimstra is metaalkunstenaar en goudsmid van beroep. Hij was onder behandeling bij zorginstelling GGZ. ,,Het ging juist weer beter met hem. Hij was aan het opruimen en laminaat aan het leggen. Ik kan me niet voorstellen dat hij ons laat zitten."

Zijn vrouw is bang dat hij zonder zijn medicijnen wel verward is. Monique probeert zich staande te houden. ,,Het zijn ellenlange dagen, elke keer moeten we afwachten. Ik weet niet meer waar ik nog meer moet zoeken."  

De kinderen, een zoon van 9 jaar en een dochter die vandaag 5 jaar is geworden, gaan elke dag gewoon naar school. ,,Ik wil dat ze hun dagelijkse dingen blijven doen. Mijn dochter beseft het niet echt, al zei ze wel 'hij is wel erg lang aan het lopen'. Mijn zoon zegt elke dag dat zijn vader wel weer thuis mag komen."