Wapenhandelaar Guus Kouwenhoven definitief veroordeeld tot 19 jaar cel

VIDEODe celstraf van 19 jaar van zakenman Guus Kouwenhoven blijft in stand. Dat oordeelde de Hoge Raad vandaag. De 76-jarige Kouwenhoven is vorig jaar veroordeeld voor wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 1999 en 2003. Kouwenhoven werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel.

Volgens het hof in Den Bosch heeft de 76-jarige zakenman wapens het Afrikaanse land Liberia binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gewelddadige regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Door bijvoorbeeld opslag, chauffeurs en vrachtwagens te regelen, is hij bovendien medeplichtig aan de misdrijven die zijn gepleegd door het regime van de Liberiaanse president. Kouwenhoven is volgens het hof ‘opzettelijk behulpzaam geweest’ bij het plegen van oorlogsmisdrijven.

Vast in Zuid-Afrika

Kouwenhoven, bij verstek veroordeeld, tekende protest aan tegen het vonnis. Volgens hem was er in Liberia door Taylor vlak voor zijn aftreden als president amnestie verleend en kon hij daardoor dus niet vervolgd worden in Nederland. De Hoge Raad zegt echter dat niet vervolgen alleen in ‘uitzonderlijke gevallen’ aan de orde is.

,,Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is het verlenen van amnestie en het niet vervolgen van verdachten van dergelijke misdrijven toelaatbaar, bijvoorbeeld wanneer sprake is (geweest) van een verzoeningsproces of een vorm van compensatie voor slachtoffers. Deze uitzonderingssituatie deed zich bij Kouwenhoven niet voor. De Hoge Raad laat dit oordeel van het hof daarom in stand.”

Kouwenhoven verblijft in Zuid-Afrika en werd daar eind vorig jaar opgepakt. Nederland heeft de Zuid-Afrikaanse justitie om uitlevering van de Nederlander gevraagd, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Hij is vrij op borgtocht en staat onder huisarrest. Zijn advocaat Inez Weski diende ook een klacht in bij het Europese Hof. Zij betoogt dat haar cliënts gezondheid te slecht is om hem achter de tralies te zetten.

Onder huisarrest

De behandeling van de zaak wordt, veelal door ziekte, keer op keer uitgesteld. Begin dit jaar liep Kouwenhoven een ‘ernstige botbreuk’ op. Hij moet zich nu drie keer per week melden bij de politie en mag zijn villa alleen verlaten als daar medische redenen voor zijn. 

De zaak tegen Kouwenhoven loopt al sinds 2004 en was al eens eerder door de Hoge Raad terugverwezen naar het gerechtshof. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseerde afgelopen juni in een onafhankelijke conclusie dat de celstraf in stand te gehouden moet worden.

De Hoge Raad gaat hier nu in mee. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten ‘zeer tevreden’ te zijn met de uitspraak. ,,Met de uitspraak komt na 15 jaar een einde aan het strafrechtelijk onderzoek.”

Volledig scherm
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven © EPA