Volledig scherm
© anp

Wapenheraut Anky van Grunsven voelt zich vereerd

Anky van Grunsven voelt zich behoorlijk vereerd dat ze is gevraagd als wapenheraut. In die functie zal ze op 30 april na afloop van de plechtigheid in de Nieuwe Kerk buiten op de Dam aankondigen dat de koning is ingehuldigd. 'Het is echt heel bijzonder', zegt ze tegen RTL Boulevard.

Volledig scherm
© ANP Kippa

'Ik heb er geen seconde over nagedacht. Ik dacht wel eerst: ik?', vertelt een enthousiaste Anky. 'Ik ben ook de enige sportvrouw en dat maakt het ook heel speciaal.' Van Grunsven vertelt dat ze al is geïnformeerd over de ceremoniële taken. 'En we gaan ook nog oefenen.' Wanneer dat gaat gebeuren, wil ze niet vertellen.

De amazone laat ook weten dat het een nadrukkelijke wens was van Willem-Alexander en Máxima dat zij erbij is. 'Dat is natuurlijk helemaal een supereer.' Van Grunsven is naast de inhuldiging ook aanwezig bij het gala 's avonds. 'Ik heb er wel kledingstress door', zegt ze lachend.

De andere wapenherauten zijn wetenschapper en oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Robbert Dijkgraaf en Renée Jones-Bos, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.