Volledig scherm
© thinkstock

Warm en droog: muggen en wespen zijn niet weg te slaan

Het is zomer en dat betekent dat muggen en wespen ons massaal opzoeken. Op terrasjes of in onze slaapkamer, we worden niet met rust gelaten door de vliegende stekers. Dit jaar is het nog erger dan andere jaren: door het warme weer konden de beesten zich uitstekend voortplanten.

Volledig scherm
Wespennesten kregen door het warme en droge weer kans zich snel te ontwikkelen. © ANP

,,Het zou sowieso een bovengemiddeld wespenjaar worden", aldus bioloog Arnold van Vliet. ,,Maar de combinatie van bovengemiddeld en de heerlijke weersomstandigheden, waardoor mensen meer naar buiten trekken, zorgt voor veel overlast."

Vorig jaar waren er enorm veel wespenkoninginnen, maar waren de weersomstandigheden niet optimaal. Dat is nu wel anders. Het was warm en droog in de periode dat de koninginnen hun nest opbouwen, waardoor meer nesten gebouwd werden. De wespen uit die nesten gaan in deze periode op zoek naar zoetigheid en zijn dus massaal bij terrassen, achtertuinen en pretparken te vinden. 

Broedplaatsen

Ook de muggen doen het goed. Van Vliet: ,,Door de droogte kunnen de broedplaatsen van de muggen opdrogen. Maar veel diepere watertjes die wat opdrogen, waardoor er een laagje water overblijft, worden juist weer ideale broedplaatsen. Door de hoge watertemperatuur die we nu hebben, gaat de ontwikkeling van die larven ook veel sneller."

Om de groei van het aantal muggen tegen te gaan zouden mensen bakjes met water die in de tuin staan wekelijks leeg kunnen gooien. Op die manier krijgen de muggen niet de kans hun eitjes in het stilstaande, opwarmende water te leggen.

Muggenradar

Muggenradar brengt de muggenoverlast in Nederland in kaart, door een cijfer tussen de 1 en de 10 toe te wijzen. De komende dagen kunnen grotendeels op een 7 rekenen. 

Door de warmte werden muggen al een maand eerder actief dan normaal. Daardoor zijn er meer generaties muggen dan anders. Hierdoor konden de muggenpopulaties zich lokaal ontzettend snel opbouwen. Van Vliet: ,,Door de droogte zal er op plaatsen waar een stilstaande waterbron te vinden is meer overlast dan normaal zijn."

Wat te doen tegen wespen en muggen?
Wespen zijn er niet op uit om jou te steken. Sla ze daarom niet, maar maak rustige armbewegingen. Daardoor is het niet fijn vliegen voor de wesp en vertrekt hij. Kijk ook uit met zoetigheid.

Er zijn veel middeltjes op de markt die helpen tegen muggen, zoals een muggenlamp, DEET en een klamboe. Het is slim om ervoor te zorgen dat er helemaal geen muggen binnen komen, door bijvoorbeeld een hor voor ramen en deuren te installeren. Zijn ze toch binnen gekomen, dan kun je ze altijd nog te lijf gaan met een (elektrische) vliegenmepper. 

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.