Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Warmetruiendag met zachte winter populairder dan ooit

Vandaag is het voor de veertiende keer Warmetruiendag. Bijna 300.000 mensen hebben zich aangemeld als deelnemer, een record. Toch is het vandaag met negen graden en zon niet echt weer voor een warme trui. 

Sinds de eerste editie van de Warmetruiendag zijn er al 2,5 miljoen geregistreerde deelnemers geweest. De bedoeling van de dag is om mensen bewust te maken van hun energiegebruik. ,,‘s Winters gaat de kachel toch snel een paar graden hoger. Met deze dag willen we mensen motiveren om de verwarming wat lager te zetten en een trui aan te trekken”, vertelt mede-organisator Nathalie van Loon van Klimaatverbond Nederland. 

Effect

Volgens van Loon wordt de Nederlander juist gestimuleerd door de ‘warme’ wintermaanden. ,,Ze voelen dat er iets moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is de reden van de stijging in aanmeldingen dit jaar. Iedereen wil in actie komen. Zodra mensen voelen dat er een groot initiatief gaande is, sluiten ze aan.”

,,We merken dat de dag effect heeft, júist nu het warm is voor de tijd van het jaar. Uit onderzoek van Klimaatverbond Nederland blijkt dat één op de vijf huishoudens na Warmetruiendag doorgaat met het besparen van energie. Wij krijgen in ons land de klimaatverandering steeds meer mee. Mensen willen in actie komen, maar weten vaak niet hoe. Met deze dag willen we hen laten zien hoe makkelijk het kan zijn om energie te besparen.”

Besparen

Gemiddeld staat de verwarming op twintig graden in de Nederlandse huiskamer, blijkt uit een onderzoek onder duizend huishoudens van marktonderzoeksbureau Memo2 en energiemaatschappij Essent. ,,Het scheelt enorm in het energiegebruik en de CO2-uitstoot wanneer mensen voor alternatieven gaan in plaats van de kachel een graadje hoger te zetten. Per graad bespaar je zes procent, dat is goed voor het klimaat en de portemonnee”, vertelt Essent-woordvoerder Ronald Sutmuller. 

De verwarming een standje lager zetten, bespaart dus geld en energie. Toch merkt energiemaatschappij Eneco niets opvallends in het energieverbruik. Het bedrijf keek naar de cijfers van de afgelopen vijf jaar en zag geen opvallend verschil tussen de Warmetruiendagen en reguliere dagen. 

Overigens was het vorig jaar op Warmetruiendag nog véél warmer dan vandaag. Op sommige plekken in Nederland werd toen, op 15 februari, een temperatuur gemeten van maar liefst 17 graden, de warmste Warmetruiendag ooit.

Andere initiatieven
Ook bedrijven en instellingen haken aan bij Warmetruiendag. Zo lanceert kledingconcern H&M een nieuwe upcycling-truiencollectie. Oude materialen wordt nieuw leven ingeblazen door er truien van te maken. Bij de Ben & Jerry’s-winkel in Rotterdam kun je een gratis bolletje ijs krijgen als je langskomt in je warmste trui. Op de Technische Universiteit in Eindhoven is een workshop breien van 13.00 tot 17.00 uur. En door het hele land kun je meedoen aan warmetruiverkiezingen.