Warmste 21 februari ooit, record wordt waarschijnlijk met enkele graden verbroken
In Eindhoven en Woensdrecht is vanmiddag een temperatuur gemeten van 17,2 graden. Nog nooit eerder werd zo’n hoge temperatuur geregistreerd in Nederland op 21 februari. Het oude record stamt uit 1949, toen het 17,1 graden werd in Buchten (Zuid-Limburg).
Delen per e-mail
Volgens Weerplaza kan het dagrecord met ‘minstens enkele volle graden’ worden verbroken, omdat de temperatuur nog verder zal stijgen. Mocht het ergens 20 graden worden, dan is er sprake van de vroegste lokale warme dag sinds het begin van de metingen. In De Bilt werd het zondag ook al warmer dan ooit gemeten op deze dag.
Het warme weer heeft te maken met de uitzonderlijk zachte lucht die vanuit Spanje wordt aangevoerd. Het kwik schiet daardoor omhoog, en de zon maakt het nog warmer. In een groot deel van Nederland wordt het zondag 17 of 18 graden. In het zuidoosten wordt het mogelijk nog warmer. Alleen in het noorden is het frisser en komen de temperaturen niet boven de 12 graden uit.
Massaal de natuur in
Veel mensen trokken naar stranden, bossen en andere natuurgebieden om van het fraaie lenteweer te genieten. Dat leidde op sommige plekken in het land tot overvolle parkeerplaatsen. Ook sloten een aantal gemeentes wegen af en werden inwoners gevraagd om rustigere gebieden op te zoeken.
Bijvoorbeeld in Rotterdam, waar de wegen naar het Kralingse Bos vanochtend werden afgesloten en de gemeente afraadde met de auto naar het strand van Hoek van Holland te gaan vanwege drukte. De hele dag houdt de gemeente de drukte nog in de gaten, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Langs de kust houden politieagenten, boa’s en verkeersbegeleiders zondag toezicht. In de gemeente Zandvoort werd het bij de parkeerplaats van de Waterleidingduinen zondagochtend even te druk, net als een dag eerder. Er waren volgens een woordvoerder geen handhavingsacties nodig, en bezoekers hielden zich goed aan de anderhalve meter afstand.
Warmste winterdag
De laatste warme februaridag dateert van 2019. Weerstation Arcen, in Noord-Limburg, haalde op 27 februari een maximumtemperatuur van 20,5 graden. Daarmee was het tevens de warmste winterdag uit de geschiedenis.
Toch is deze situatie niet echt vergelijkbaar met toen, stellen de meteorologen. ,,Weliswaar stak er (in 2019, red.) aan het eind van die maand enige tijd een warme zuidenwind op, maar die lenteachtige temperaturen duurden twee tot drie dagen, waarna het weer snel afkoelde. Momenteel zitten we in een verrassend lange periode met hoge temperaturen, die misschien zelfs een weeklang kunnen standhouden.”
Lenteachtig
Het lenteweer houdt komende week nog aan. ,,De temperatuur blijft hoog en vaak is er zon", aldus weerman Raymond Klaassen, die wel een kleine kanttekening plaatst: ,,Van dag tot dag kan de hoeveelheid zon verschillen en daarmee ook de temperatuur.”
Dieper landinwaarts kunnen we in ieder geval op de meeste zon rekenen. Klaassen: ,,Daar voorzien we de hoogste temperaturen die op een zonnige middag in de buurt van de 20 graden kunnen komen. Bewolking of niet, de kans op neerslag blijft iedere dag zeer klein.”
Richting het weekend neemt de kans op wisselvallig weer toe en komt de temperatuur waarschijnlijk ook weer wat lager uit. ,,Dan zien we de kans op vorst in de nacht ook weer toenemen", weet Klaassen. ,,Al met al is het een prima week om buiten te vertoeven. Maak een mooie wandeling of fietstocht, het weer is er uitermate geschikt voor.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Lente in februari: ‘Vorige week in een skipak en nu in een hemd, bizar!’
VLISSINGEN - Nauwelijks een week nadat het ijs is weggesmolten, ziet februari er al uit als mei. Campers staan langs het water, jachten varen uit, de eerste tenten zijn opgezet en wielrenners rijden in een korte broek. ,,Je waant je toch al een beetje in de zomer." -
PREMIUM
Een week na hartje winter is de lente opeens in het land, drukte in de parken en bij de ijssalons
EINDHOVEN/HELMOND - De lente is vast even op bezoek. Massaal gaan de mensen naar buiten om te genieten van de zon. In de bossen en de parken. Bij de vennen en vijvers waar ze een week geleden nog op het ijs schaatsten. Van -10 naar bijna 20 graden in de plus, zo snel kan het gaan. -
PREMIUMInterview
Topvrouw Shell: ‘De oliesector moet drastisch veranderen’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes komt op hun naam, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, richt zich op duurzaamheid en haar saxofoonles. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
2
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Vitamine D14
Gezondheidsraad: ‘Nog te vroeg’ voor advies over vitamine D tegen corona
Op basis van de huidige stand van de wetenschap is volgens de Gezondheidsraad ‘niet te beoordelen’ of vitamine D slikken kan bijdragen aan het voorkomen van corona. ,,Er is daarover nog te weinig bruikbaar onderzoek beschikbaar’’, zo laat het adviesorgaan van de regering weten. -
PREMIUMvideo
Dag viertonner! Je dienstplicht zit er eindelijk op
Na veertig jaar verdwijnt de bijna klassieke legertruck, de viertonner, in rap tempo uit het straatbeeld. Wie ooit in dienst zat, denkt er met weemoed aan terug. Maar jonge chauffeurs halen opgelucht adem nu de hypermoderne opvolger er is. ,,Hier zit tenminste wel een radio in.’’