Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Warmste nacht ooit gemeten

In De Bilt is het afgelopen nacht niet kouder geworden dan 23,6 graden. Daarmee was het niet alleen een officiële tropennacht, maar ook de warmste nacht ooit gemeten.

Dat stellen Buienradar en Weeronline. Volgens de laatste stond het record voor de minimumtemperatuur in De Bilt (het hoofdmeetstation in ons land) op 20,8 graden en dat was op 9 augustus 2004. 

Ook het landelijke record sneuvelde. Maastricht (19 augustus 2012, 23,1) legde het af tegen Deelen, waar het vannacht 24,6 graden werd. Buienradar registreerde daar een temperatuur van 24,4 graden.

Buienradar on Twitter

Goedemorgen, het was vannacht de warmste nacht ooit met de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen. Op het Veluwse weerstation Deelen werd het zelfs niet kouder dan 24,4 graden. https://t.co/p1mely4RNN

Op Twitter maakten verschillende mensen melding van de temperaturen die 's avonds laat en 's nachts nog steeds erg hoog waren. Pech was er daarbij ook voor Weerplaza-weerman Marco Verhoef: zijn ventilator had het begeven.  

Volgens Weerplaza is er sprake van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20,0 graden is uitgekomen. 

Noodweer

Gisteren was sprake van een tropische dag. Talloze hitterecords werden verbroken. De dag eindigde wel met hevig noodweer in delen van Zuid- en Midden-Nederland. Dat ging op plekken gepaard met windstoten en onweer. In Rotterdam viel een dode nadat een boom op een auto belandde. In Gelderland zaten duizenden mensen zonder stroom. Roosendaal werd getroffen door een windhoos. 

Vandaag wordt het opnieuw tropisch warm. 

Weerplaza.nl on Twitter

Op #Terschelling in #Hoorn is het stationsrecord (wat vandaag al gebroken was), nog iets aangescherpt iets na het avondeten. Nu zijn we echt klaar met de records vandaag... Alles op een rijtje: https://t.co/lbpTJRUkUT

Gotze Kalsbeek on Twitter

D'r zijn gisteravond een boel donkere wolken vlakbij overgedreven..... Maar hier geen drupje regen . Zo'n tropische nacht kan ik me niet herinneren in Nederland. Ruim 30* nog om 22u

Roald Weimer on Twitter

Een tropische nacht #Deventer #Colmschate

Lees hier de tips terug om toch lekker te kunnen slapen tijdens een tropische nacht.