Volledig scherm
© ANP

'Warmste tropische weekend sinds 1994'

UpdateDit weekend wordt het warmste tropische weekend sinds 1994. Dat verwacht Weeronline op basis van een analyse van temperaturen van de afgelopen 20 jaar. Van een tropisch weekend is sprake als het zowel op zaterdag als op zondag warmer is dan 30 graden in De Bilt. Voor dit weekend wordt een gemiddelde temperatuur van 31,5 graden in De Bilt verwacht.

De laatste keer dat dat hoger lag, was in het weekend van 23 en 24 juli 1994. Toen was de gemiddelde temperatuur 32,4 graden. Als de temperatuur in De Bilt boven de 30 graden stijgt, is het officieel een tropische dag. Waarschijnlijk wordt zaterdag de eerste tropische dag van het jaar. Maar tot een hittegolf komt het naar alle waarschijnlijkheid niet. Daarvoor moet het in De Bilt minimaal 5 dagen op rij warmer zijn dan 25 graden, waarvan minimaal 3 dagen boven de 30 graden.

Meer lifeguards
Langs de kust zijn komend weekend aanzienlijk meer lifeguards van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten wordt de bezetting verdubbeld naar veertien mensen, vertelt een woordvoerster van de reddingsbrigade vandaag.

Op normale zomerse dagen zijn de posten, afhankelijk van de locatie, bezet met vijf tot zes mensen. Dat kan bij heel drukke, warme dagen oplopen naar 12 tot 14, weet de woordvoerster. Extra bezetting is dan vooral nodig omdat door de drukte kinderen sneller kwijtraken. De reddingsbrigade heeft in totaal 60 posten langs de kust, binnenwateren en recreatiegebieden.

De reddingsbrigade verwacht extra drukte door het voorspelde tropische weer de komende dagen. 'Deze week ging de teller van het geregistreerde aantal vermiste kinderen op stranden en bij recreatiewater al over de grens van 1000 kinderen, in totaal 1025. Dat is inmiddels hoger dan het jaarrecord van 2009. Toen werden 961 kinderen vermist', aldus de reddingsbrigade. Die kon tot nu toe alle kinderen ongedeerd met de ouders herenigen.

Langere treinen
De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag en zondag met langere treinen naar Hoek van Holland en Zandvoort. De NS verwacht extra reizigers omdat door het mooie weer veel mensen naar het strand willen, meldde vrijdag een woordvoerder van de NS. De extra capaciteit wordt ingezet tussen 10.00 uur en 19.00 uur.

'Ruit intikken als je hond ziet zitten'
Wie dit weekend een hond in een geparkeerde auto ziet zitten moet niet aarzelen maar direct een ruitje intikken. Dat adviseert de Dierenbescherming vandaag vanwege de verwachte hitte.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming vindt dat iedereen het recht heeft om een ruit kapot te slaan als daarmee het leven van een hond gered kan worden. De dierenorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat er nog altijd honden in bloedhete auto's worden achtergelaten.

'Gelukkig zijn we er in de meeste gevallen op tijd bij, maar het hangt soms letterlijk op seconden', zegt Dales.