Volledig scherm
Luchtfoto van badgasten op het strand van Zandvoort. © anp

Warmterecord houdt Nederland in zijn greep

Wel of geen warmterecord? Het houdt de gemoederen in Nederland bezig. Volgens de MeteoGroup wordt het temperatuurrecord zaterdag niet verbroken. De verwachting is dat het kwik in het oosten oploopt tot 37 graden. Het record staat sinds augustus 1944 op 38,6 graden. Dit werd toentertijd gemeten in het Gelderse Warnsveld.

Volledig scherm
Mensen zoeken verkoeling in het water van de vijver op het Museumplein. © anp
Quote

Met de waardes die wij nu hebben sluiten we het in ieder geval niet uit

Weerman Marco Verhoef

Volgens MeteoGroup blijft het in de nacht van vrijdag op zaterdag op veel plaatsen boven de 20 graden. Vanuit het westen nadert zaterdag een storing waarna de wind naar het westen draait en er minder warme lucht wordt aangevoerd.

In het zuidoosten van het land wordt zaterdagochtend ernstige smog verwacht. In de middag vallen in de oostelijke helft van het land een paar zeer zware buien met talrijke bliksemontladingen, plaatselijk veel water, grote hagelstenen en windstoten. Zaterdagavond is het overal droog en minder warm.

Sneuvelen
Twee warmterecords sneuvelden al deze week. In de nacht van woensdag op donderdag werd de warmste nacht ooit gemeten. Het werd 24,1 graden in de slaapkamer. Het record van de warmste nacht stond tot nu toe op 23,1 graden en werd behaald op 19 augustus 2012 in Maastricht. 

Donderdag ging ook de boeken in als de warmste julidag ooit sinds het begin van de metingen. In Maastricht werd donderdagmiddag 37,3 graden gemeten. Het julirecord voor warmste dag was in handen van meetpunt Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen. Op 19 juli 2006 werd het daar 37,1 graden. Op de gedeelde tweede en derde plek stonden Arcen (ook 19 juli 2006) en Maastricht) 28 juli 1921), beide met 36,9 graden.

Wel een record
Volgens Weerplaza is de kans aanwezig dat het ultieme warmterecord sneuvelt. Zaterdag is de temperatuur vergelijkbaar met donderdag, en misschien nog iets hoger. Plaatselijk is 38 graden mogelijk. Het record van donderdag kan dan dus verbroken worden. Weerman Marco Verhoef: ,,Het hangt van veel dingen af. Met de waardes die wij nu hebben sluiten we het in ieder geval niet uit.''

Ook Duitsland kan zaterdag de hoogste temperatuur ooit meten. Het record staat nu op 40,2 graden, gemeten in 1983 en 2003. Dat kan in het westen en zuidwesten van het land sneuvelen, meldde de weerdienst DWD vrijdag. De hitte is het gevolg van een hogedrukgebied dat in Duitsland de naam Annelie heeft gekregen. Dat blaast hete lucht van de Sahara naar West-Europa.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement