Volledig scherm
Het wordt zomers de komende dagen © Foto Raphael Drent

Warmterecords gaan eraan: donderdag mogelijk 27 graden

Met temperaturen die in het binnenland kunnen oplopen tot 22 graden is het vandaag prachtig lenteweer. Maar de komende dagen komt daar nog een schepje bovenop, stelt Weerplaza-weerman Raymond Klaassen. ,,Met temperaturen boven de 25 graden wordt het woensdag en donderdag echt zomers warm."

De verwachting is dat er vooral donderdag lokaal temperatuurrecords sneuvelen. Het oude record dateert uit 1988 en staat op 24,3 graden, terwijl het kwik donderdag in het binnenland tot 27 graden kan stijgen. Wel zal het aan het einde van de middag aan de kust snel afkoelen.

,,De zomerse temperaturen zijn het resultaat van de oostenwind die vanaf morgen waait. De kans is groot dat donderdag aan het einde van de dag de wind vanaf zee komt", legt Klaassen uit. Aangezien het zeewater maar zo'n acht graden is, is een windscherm dus aan te raden. 

Voor vandaag raadt Klaassen mensen die de zon in gaan aan om goed te smeren of lange mouwen te dragen. Met een zonkracht van 5 is het risico op verbranding vooral tussen 12.00 uur en 15.00 uur aanwezig. ,,De zon heeft weinig last van de sluierbewolking en kan dus op volle kracht schijnen." Wie een gevoelige huid heeft of nog amper in de zon is geweest dit jaar kan bij deze zonkracht al in twintig minuten verbranden.

Zwemmen

Ondanks het zomerse weer blijven veel buitenzwembaden deze week gesloten. De meeste baden zijn inmiddels gevuld, maar het water is nog te koud om erin te zwemmen. De meeste buitenbaden openen hun deuren pas in de eerste weken van mei.

Weerplaza.nl on Twitter

De komende dagen gaan veel mensen genieten van de zon. De #zonkracht is inmiddels 5 in de middag. #uvindex #buitenspelen #huidbescherming