De wasbare luier is aan een langzame, maar zekere opmars bezig. De eerste voorzichtige proeven van gemeenten blijken goed uit te pakken en ook webwinkels die ze verkopen doen steeds betere zaken. ,,Herbruikbare luiers zijn al lang geen doeken met spelden meer, sterker nog: ze zijn gewoon heel hip tegenwoordig."
Karolien KoolhofLaatste update:13-11-17, 15:45
,,Ouders van nu zijn een stuk bewuster bezig met welke stoffen er in de producten voor hun baby zitten. Ze willen geen chemische stoffen meer en dat geldt dus ook voor luiers", verklaart Marlinda Maris van webwinkel Kaatje Katoen het groeiende succes van de wasbare luier. Haar bedrijf verkoopt de milieuvriendelijkere variant luier al sinds 1992, maar ziet de afgelopen tijd een duidelijke toename.
Ook Ilka van der Poel van webwinkel Nappy's.nl ziet die trend. ,,Wij zijn begonnen in 2015 en zijn sinds die tijd zo'n 200 tot 300 procent gegroeid. Een deel van die groei is de natuurlijke groei die webwinkels meestal wel doormaken, maar een deel valt ook zeker te verklaren door de groeiende vraag naar herbruikbare luiers", vertelt ze.
Via Nappy's zijn de wasbare luiers niet alleen te koop, maar ook te huur. Van der Poel: ,,Dat is handig voor ouders die het eerst willen proberen en die verschillende merken willen vergelijken. Je zou misschien denken dat mensen niet zo snel een luier van iemand anders zouden hergebruiken, maar een groeiende groep mensen vindt dat geen probleem."
Vooroordelen
Beide bedrijven merken wel dat er nog bepaalde vooroordelen zijn ten opzichte van herbruikbare luiers. Maris: ,,Het zijn al lang geen doeken met spelden meer, maar dat moeten we mensen nog wel vaak uitleggen." Van der Poel: ,,Sommige mensen denken nog steeds dat het vies in en heel veel werk. En dat je alleen de hydrofiele variant hebt. Maar tegenwoordig zijn er ook versies met klittenband en drukknoopjes met de hipste printjes. Afgelopen zomer gingen de ananassen en de flamingo's hard, nu de egels en de paddenstoelen. Moeders kopen dan soms toch nog een luier extra, voor de verzameling."
Om het stigma wat te doorbreken, doet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal proeven in samenwerking met gemeenten en Kaatje Katoen om inwoners kennis te laten maken met herbruikbare luiers. In onder meer Hengelo, Raalte, Breda en Haarlemmermeer verstrekte de gemeente wasbare luiers aan een groep jonge ouders. Woordvoerster Magreet Schijvens van Milieu Centraal: ,,Het imago van deze luiers kan nog wel een boost gebruiken. We hopen dat deze pilots een vliegwieleffect hebben, waardoor inwoners ambassadeurs worden van de wasbare luier."
Het zijn al lang geen doeken met spelden meer, maar dat moeten we mensen nog wel vaak uitleggen
Subsidie
Deze eerste zogeheten 'Mazzelkontjes'-pilots waren in de genoemde gemeenten allemaal succesvol. Om de herbruikbare luier echt door te laten breken, is echter nog wel wat meer nodig. Momenteel wordt het aantal ouders dat deze variant gebruikt door Van der Poel geschat tussen de 2 en 5 procent. Schijvens: ,,In België geven bepaalde gemeenten subsidie voor het gebruik ervan. Daarbij zijn de hoogte van het bedrag en de communicatie wel erg belangrijk." In Nederland heeft iedere gemeente zijn eigen afvalbeleid. Dat maakt het lastig om er landelijk iets over af te spreken.
Verder valt er volgens Schijvens ook nog wel wat te winnen op kinderdagverblijven. ,,Die zijn er vaak niet bekend mee en denken dat het hen veel extra tijd zal kosten. Terwijl dat niet het geval is. Door dat gebrek aan kennis blijven ze bij de aloude wegwerpluier, die toch veel meer afval en dus belasting voor het milieu oplevert dan de herbruikbare." Van der Poel voegt nog toe: ,,Ook opa's en oma's moet je wel even overtuigen. Die denken dat het nog net zoveel gedoe is als vroeger, maar dat is al lang niet meer zo."
Ouders
Momenteel is Barneveld de enige gemeente waar een dergelijke subsidie bestaat. In Wageningen en Leiden was deze er eerder wel, maar is hij uiteindelijk toch weer afgeschaft. De gemeente Haarlemmermeer, waar de pilot ook erg positieve resultaten liet zien, meent dat het initiatief toch vooral bij de ouders ligt: ,,Wij hebben ze natuurlijk al gesponsord door nu gratis deze luiers te verstrekken. Het is nu aan de ouders om zelf verder te gaan, als ze positief zijn over de herbruikbare luier."
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.