Volledig scherm
Politie bij het bedrijfspand waar Reduan B. (inzet) donderdag 29 maart werd doodgeschoten. © ANP/Privéfoto

Wassenaarse vrouw vrijgelaten in moordonderzoek broer kroongetuige Nabil B.

Een Wassenaarse vrouw die in het onderzoek naar de liquidatie op de broer van kroongetuige Nabil B. vastzat op verdenking van wapenbezit, is vanochtend vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie is ze op geen enkel moment verdacht geweest van betrokkenheid bij de liquidatie.

Na de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige tegen de mocro-maffia Nabil B., deed de politie een aantal opvallende arrestaties. Zo werd een 34-jarige vrouw uit Wassenaar opgepakt. Tijdens een doorzoeking van haar woning, waar ze samen met haar vriend woont, stuitte de politie op wapens. Om die reden werd ze vastgehouden, maar volgens de officier van justitie is daar geen reden meer voor.

Behalve de Wassenaarse vrouw hield de politie een 31-jarige tuinder uit De Lier aan. Het gaat om de directeur van een tropischeplantenkwekerij. Zijn dna zat op één van de aangetroffen vuurwapens in het moordonderzoek. De plantenkweker zegt voor een raadsel te staan hoe zijn dna op dat wapen is gekomen. De politie zoekt dat uit, maar heeft ook deze man al naar huis gestuurd.

Hondsbrutale moord

De vermoedelijke schutter, Shurandy S. (41) uit Hilversum, blijft nog wel vastzitten, net als een 34-jarige Hagenaar die verdacht wordt van vuurwapenbezit. Begin volgende week neemt de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam een beslissing over de verlenging van de voorlopige hechtenis.

Beide mannen zitten nog in volledige beperkingen. Dit betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

De Amsterdamse politie werkt nog steeds op volle sterkte aan het onderzoek naar de moord op Reduan B., die twee weken geleden werd overrompeld in zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord. Hij had daar een afspraak met een sollicitant, die tijdens het gesprek een pistool uit zijn broekzak trok. Vermoedelijk gaat het hier dus om Shurandy S.

De moord moet worden gezien als een vergelding voor het feit dat Nabil B. als kroongetuige optreedt tegen de criminele groepering van Redouan T., een Utrechtse crimineel die uiterst gewelddadig opereert. T. geldt als de nummer één op de lijst van meest gezochte personen door de politie.