Volledig scherm
Alwin Koops promoot de 'ladies day' bij zijn wasstraat. © Freddy Schinkel

Wasstraat geeft vrouwen nog meer korting na kritiek op 'ladies day'

Een wasstraat in Dronten is op de vingers getikt vanwege de wekelijke 'ladies day', waarbij vrouwelijke klanten korting krijgen. 'Klinkklare onzin', vindt eigenaar Alwin Koops die op zijn beurt dames nóg meer korting geeft.

Volgens Bureau Gelijke Behandeling Flevoland discrimineert Pitstop Carwash Flevoland met de wekelijkse korting voor vrouwen; elke woensdag betalen ze 2 euro minder. ,,Vergezocht'', vindt Koops. ,,Deze ladies day bestaat al zo'n 7 jaar en we hebben nog nooit een klacht gehad. Kijk, sommige vrouwen moeten een drempel over voordat ze naar een wasstraat gaan, ze vinden het spannend. Die vrouwen helpen we hiermee. Dat is toch geen discriminatie?''

Onderscheid

Bureau Gelijke Behandeling verzoekt het bedrijf in een brief om één tarief te hanteren voor vrouwen en mannen. Het bureau verwijst naar Artikel 7 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling, die 'onderscheid verbiedt op grond van geslacht bij het aanbieden (...) van diensten'.

,,We zijn door een inwoner op de actie gewezen'', legt Arja Kruis van Bureau Gelijke Behandeling uit. ,,Het was geen klacht. Die persoon wilde gewoon weten of zo'n ladies day is toegestaan.'' Ze heeft drie soortgelijke zaken toegevoegd aan de brief waarbij het College van de Rechten van de Mens (CRM) bepaalde dat er sprake was van 'verboden onderscheid'. Ook Koops krijgt het advies om de kwestie voor te leggen aan het CRM.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Pitstop Carwash Flevoland in Dronten. © Freddy Schinkel

Dat is hij niet van plan. In plaats daarvan maakt hij de eerstvolgende ladies day nog voordeliger. Vrouwen krijgen morgen 4 euro korting. Verwijzend naar de schriftelijke tik op de vingers, schrijft hij op Facebook: 'Deze actie mag niet verdwijnen door deze onzin'. Het heeft hem tientallen ondersteunende reactie opgeleverd. 'Wat een gejank, dat je hierover kan zeuren', schrijft iemand. Koops wijst erop dat hij ook een seniorenkorting heeft. ,,Dat mag blijkbaar wel.'' Kruis erkent dit.

Niet bindend

Hoe verder? ,,De oordelen van het CRM zijn niet bindend'', zegt Kruis. ,,Als het bedrijf de actie niet aanpast dan zullen we in gesprek gaan met de gemeente om te kijken wat we kunnen doen. Aangifte? Dat gaan we ook onderzoeken. Maar zover is het voorlopig niet.''       

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.