Wat als je op reis gaat naar Italië? En 7 andere prangende vragen over corona

Prompt is Italië de grootste corona-brandhaard van Europa geworden. Sinds het gevreesde virus daar vrijdag opdook, zijn al ruim 200 mensen ermee besmet en zes mensen eraan bezweken. Het virus lijkt sneller om zich heen te grijpen dan tot nu toe het geval was. Moeten we in Nederland niet langzamerhand extra maatregelen nemen? Acht vragen aan Ron Beekman van het RIVM.

Wat moet je doen als je net terug bent uit Noord-Italië? 
,,Zolang je geen ziekteverschijnselen hebt, is er geen reden tot zorg. Je hoeft ook niet naar de huisarts. De ziekte is pas overdraagbaar zodra je echt symptomen hebt. De overdraagbaarheid zit hem in het ophoesten of niesen van druppeltjes. Dat maakt dat het virus zich via de lucht verspreidt en anderen besmet raken.’’

  1. Hoofdconductrice ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Hoofdcon­duc­tri­ce ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Een hoofdconductrice is deze week in de trein ter hoogte van Eindhoven belaagd door een reiziger die weigerde anderhalve meter afstand te bewaren. De man spuugde richting haar gezicht en wist vervolgens te ontkomen. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen bevestigt het incident vandaag en zegt het onacceptabel te vinden. ,,Onze mensen verdienen het niet zo behandeld te worden.”