Volledig scherm
PREMIUM
Geert Wilders gaat op de markt in Heerlen op de foto met een voorbijganger. Even daarvoor is verdachte Dick J. opgepakt omdat hij Wilders iets zou willen aandoen. © ANP

Wat bezielde Dick (61) toen hij met bijl in de tas naar Wilders fietste?

Morgen staat Dick – Dickie voor intimi – J. voor de rechter omdat hij bewapend naar de campagne van Geert Wilders in Heerlen kwam. De verdachte blijkt een duivenmelker en sportvisser uit een doodgewone Limburgse volkswijk. Was hij werkelijk van plan om de PVV-leider te vermoorden? ,,Hij vroeg nog: ga je mee naar Wilders? Gelukkig zei ik nee.’’

Zelden leek een aanslag op Geert Wilders zo dichtbij als op 9 maart in Heerlen. Duivenmelker Dick J. wordt dan opgepakt in de buurt van de looproute van Wilders, niet lang voordat de PVV-leider op de markt van Heerlen gaat flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de fietstas van J. zit een bijl, in zijn jaszak vindt de politie nog twee stanleymessen. ,,Ik kom voor dat varken, hij is nog niet van me af”, bijt Dickie de politieagenten toe.

De zaak wekt veel beroering. De beveiliging van de strengst bewaakte politicus van Nederland wordt flink opgeschroefd. De autoriteiten nemen geen enkel risico met de politicus die op dodenlijsten van terreurorganisaties prijkt, al lijkt de verdachte Limburger uit een totaal andere hoek te komen. Wat is het motief van de zestiger zonder strafblad? Wat bezielt de voormalige duivenmelker en sportvisser als hij ‘s ochtends op de fiets stapt in de voormalige mijnwerkerswijk Nieuw Lotbroek?

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”