Volledig scherm
PREMIUM
Geert Wilders gaat op de markt in Heerlen op de foto met een voorbijganger. Even daarvoor is verdachte Dick J. opgepakt omdat hij Wilders iets zou willen aandoen. © ANP

Wat bezielde Dick (61) toen hij met bijl in de tas naar Wilders fietste?

Morgen staat Dick – Dickie voor intimi – J. voor de rechter omdat hij bewapend naar de campagne van Geert Wilders in Heerlen kwam. De verdachte blijkt een duivenmelker en sportvisser uit een doodgewone Limburgse volkswijk. Was hij werkelijk van plan om de PVV-leider te vermoorden? ,,Hij vroeg nog: ga je mee naar Wilders? Gelukkig zei ik nee.’’

Zelden leek een aanslag op Geert Wilders zo dichtbij als op 9 maart in Heerlen. Duivenmelker Dick J. wordt dan opgepakt in de buurt van de looproute van Wilders, niet lang voordat de PVV-leider op de markt van Heerlen gaat flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de fietstas van J. zit een bijl, in zijn jaszak vindt de politie nog twee stanleymessen. ,,Ik kom voor dat varken, hij is nog niet van me af”, bijt Dickie de politieagenten toe.

De zaak wekt veel beroering. De beveiliging van de strengst bewaakte politicus van Nederland wordt flink opgeschroefd. De autoriteiten nemen geen enkel risico met de politicus die op dodenlijsten van terreurorganisaties prijkt, al lijkt de verdachte Limburger uit een totaal andere hoek te komen. Wat is het motief van de zestiger zonder strafblad? Wat bezielt de voormalige duivenmelker en sportvisser als hij ‘s ochtends op de fiets stapt in de voormalige mijnwerkerswijk Nieuw Lotbroek?

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.