Wat is er staatsgeheim aan de dood van de 8-jarige Sharleyne?
Het Openbaar Ministerie heeft stukken uit het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen tot staatsgeheim bestempeld. Haar vader wil de stukken inzien en spreekt van machtsmisbruik.
Sharleyne Remouchamps overleed in juni 2015 door een val van tien hoog uit een flatgebouw. Haar moeder, die de fatale nacht alleen met Sharleyne thuis was, werd aanvankelijk als verdachte bestempeld. Maar het Openbaar Ministerie trok die verdenking al na drie maanden in.
Een verhoor en wat sporenonderzoek. Dat was het. Waarom is de zaak zo snel stopgezet?”
Dat kan haar vader Victor Remouchamps niet verkroppen. Hij eist inzage in het volledige strafdossier. ,,Ik ben overtuigd dat het OM fouten heeft gemaakt. Die wil ik kunnen onderzoeken.” Sinds die fatale zomernacht in 2015 staat Victor Remouchamps in de vechtmodus. Hij staat op met de zaak en gaat ermee naar bed. Rouwverwerking? ,,Daar ben ik nog niet aan toegekomen. Ik sta nog zo middenin dit proces. Voor mij begint het nu pas.”
Volgens Remouchamps heeft het Openbaar Ministerie nauwelijks onderzoek naar de zaak gedaan. ,,Een verhoor en wat sporenonderzoek. Dat was het. Terwijl haar moeder zich op haar zwijgrecht beriep. Waarom is de zaak zo snel stopgezet?”
Klimsporen
Remouchamps, geholpen door advocate Liesbeth Poortman, liet contraonderzoek instellen door onder meer de bekende forensisch patholoog Frank van der Goot. Die concludeerde dat het blonde meisje met de felblauwe ogen nooit zelf op het balkon heeft kunnen klimmen. Klimsporen ontbraken.
Een eerste juridische overwinning behaalde Remouchamps eind vorige maand. Na een door hem ingestelde klachtprocedure besloot het Gerechtshof van Leeuwarden dat de moeder van Sharleyne alsnog moet worden vervolgd. Het Hof noemt het waarschijnlijk dat Sharleyne naar beneden is gegooid. Bovendien is er een redelijk vermoeden dat de moeder daarbij was betrokken. Het Landelijk Parket neemt de zaak daarom nu over.
Maar Remouchamps wil ook kunnen begrijpen waarom het OM in eerste instantie zo snel afhaakte. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) vroeg hij daarom het hele strafdossier op, inclusief de dagjournaals van de officier van justitie. Opmerkelijk genoeg verklaart het OM die journaals nu tot staatsgeheim, zelfs op het één na hoogste niveau.
Misbruik
Volgens advocaat Sébas Diekstra, die de Wobprocedure voor Remouchamps voert, is dat uitzonderlijk. ,,Hoe kan het onderzoek naar de dood van een 8-jarig meisje de veiligheid van de staat raken? Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We houden er rekening mee dat het OM het staatsgeheim misbruikt om eventuele fouten niet te hoeven erkennen.”
Het lijkt erop dat het OM naar een machtsmiddel grijpt om elke discussie over die papieren te smoren
,,Heel eigenaardig.” Zo noemt ook dr. Gert-Jan Leenknegt, universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Tilburg University, het tot staatsgeheim bestempelen van de strafrechtelijke stukken. ,,Het lijkt erop dat het OM naar een machtsmiddel grijpt om elke discussie over die papieren te smoren.”
Een voorlichtster van het Openbaar Ministerie Noord Nederland zegt dat er niets aan de hand is. ,,In de OM-journaals staan de aantekeningen van de officier van justitie. Die schrijft daar zijn bevindingen op. Die stukken worden altijd als staatsgeheim bestempeld. Waarom dat zo is? Dat kan ik u niet vertellen. In het belang van de rechtsgang geven we verder geen commentaar.''
Victor Remouchamps vindt die verklaring maar vreemd. Hij gaat in beroep tegen de beslissing de journaals niet af te geven. ,,Ze kunnen spartelen wat ze willen, maar ik weet dat ik aan het langste eind trek.”
Vader
Remouchamps is niet de biologische vader van Sharleyne. Toen zij bijna 5 jaar oud was, heeft hij een dna-test gedaan, waaruit dat bleek. Wel heeft hij Sharleyne bij haar geboorte erkend. ,,Ik heb haar navelstreng doorgeknipt en altijd voor haar gezorgd. Voor mij is die dna-test maar een papiertje. Ze is mijn dochter.”
Informatie die in het belang van de staatsveiligheid niet mag uitlekken, wordt gerubriceerd als staatsgeheim. Er bestaan vier niveaus van rubricering, oplopend van departementaal vertrouwelijk (als de informatie schade kan toebrengen aan een ministerie), staatsgeheim confidentieel, staatsgeheim geheim, tot staatsgeheim zeer geheim. De laatste drie niveaus worden gegeven aan informatie die respectievelijk schade, ernstige of zeer ernstige schade aan de belangen van de staat of zijn bondgenoten kan toebrengen. De journaals van het OM Noord Nederland zijn bestempeld tot staatsgeheim geheim. Het één na zwaarste niveau (ernstige schade) dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMGeld & Geluk
Marina en Stephan betalen 388 euro per maand aan hypotheek: ‘Ons huis is eigenlijk te klein’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marina en Stephan hebben bijna elke dag een medische afspraak. ‘Ik moet een buikwandcorrectie, maar daar hebben we geen geld voor.’ -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Onderzoek naar mondkapjesdeals kost al bijna 5 miljoen euro
Het onderzoek dat Deloitte uitvoert naar de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden en twee compagnons met de overheid sloot, is pas ‘medio september’ af. Aan het onderzoek, waaraan nu al een jaar wordt gewerkt, is tot nu toe al ‘ruim 4,7 miljoen euro’ uitgegeven.
-
PREMIUM
Oud-winnaar Elfstedentocht zet zich in voor het goede doel: Henk Angenent gaat fietsen
Henk Angenent, in 1997 de laatste winnaar van de Elfstedentocht, gaat zondag 2 oktober nog eens de Friese steden langs. Dit keer fietsend, voor het goede doel van Spieren voor Spieren. Hij nodigt 275 fitte Nederlanders uit een donatie te doen en met hem mee te fietsen. -
Politie deelt 200 boetes uit voor boerenblokkades op maandag, minstens zeven aanhoudingen
Bij de boerenprotestacties op maandag zijn tot dusver zo’n tweehonderd boetes uitgedeeld, met name aan mensen die op de snelweg reden met trekkers. Dat zei politiecommandant Willem Woelders bij talkshow Op1. Ook zijn er zeker zeven mensen aangehouden bij blokkades van distributiecentra in Friesland. -
UPDATE55
Onvrede over aanstelling Remkes als bemiddelaar boeren en politiek: ‘Rode lap op een stier’
De aanstelling van Johan Remkes als bemiddelaar tussen boeren en politiek kan de boerenacties van morgen wel eens extra kracht geven. Dat zegt Bart Kemp van Agractie, die de aanstelling van Remkes ‘weinig tactvol’ vindt. Hij verwacht dat de bekendmaking vandaag als ‘een rode lap op een stier’ kan werken.