Wat is er toch met Europa aan de hand?
OpinieHet was de zomer van Douglas Murray (38). De Britse auteur voert met z'n boek over de 'zelfmoord van Europa' (The Strange Death of Europe) de bestsellerlijsten aan.
Delen per e-mail
Murray schetst op basis van zijn reizen door Europese landen een sombere toekomst: het continent bezwijkt onder de druk van massa-immigratie en de radicale islam.
Ik sprak Murray tijdens de Summer Academy van het Forum voor Democratie. Hij leek nog onthutst over de toestand waarin hij Europa had aangetroffen. ,,Overal waar ik kwam, zag ik nieuwkomers met een compleet andere culturele en religieuze achtergrond, die vaak op straat bivakkeren. Hoe kun je ervan uitgaan dat deze mensen ooit 'Europeanen' worden?"
Het oordeel van Murray over Angela Merkel, de Duitse bondskanselier die deze maand waarschijnlijk wordt herkozen, is snoeihard. Een van haar argumenten om in 2015 de grenzen te openen, beweert hij, was dat ze geen foto's wilde van Duitse grensbewakers die immigranten tegenhouden. ,,Die beelden zouden haar kortdurend negatieve publiciteit hebben opgeleverd. Maar wat vervolgens in Duitsland gebeurde - een bevolkingstoename van 2 procent, voornamelijk met jonge mannen uit moslimlanden - is veel ernstiger."
Neoconservatief
Merkel, zegt Murray, heeft besloten dat 'de volgende generatie Duitsers uit Eritrea en Afghanistan moet komen'. ,,De Duitse tragedie: ze sterven nog liever dan dat ze weer als nazi's worden gezien. Wij moeten ons afvragen: zijn wij bereid om samen met hen zelfmoord te plegen? De Britten hebben 'Nee' gezegd: Brexit was vooral een stem tegen Merkel."
Murray is een homoseksuele neoconservatief. Heeft zijn seksualiteit zijn opinies beïnvloed? ,,Het geeft wel te denken als ik hoor dat een meerderheid van de moslims in Groot-Brittannië homoseksualiteit wil verbieden."
Zijn tegenstanders verwijten Murray 'islamofobie' en 'doemdenken'. Hij wuift die kritiek weg. ,,Veel burgers maken zich net als ik grote zorgen. Wij voeren in Europa een dramatisch en ongeëvenaard experiment uit op onszelf. We veranderen onze identiteit en onze toekomst, zonder een idee te hebben hoe dit zal uitpakken."
Intolerante cultuur
Hij noemt kwesties als eerwraak, sharia-rechtbanken, de serieverkrachtingen door Pakistaanse bendes in Engeland die om politiek-correcte redenen onder het tapijt werden geschoven en de toenemende agressie tegen homo's en vrouwen als voorbeelden van een oprukkende, intolerante cultuur. Zuchtend: ,,Onze samenlevingen verkeren in zo'n slechte toestand. Neem Manchester: 22 vermoorde jonge mensen van wie we de namen inmiddels al zijn vergeten. Ja, er was een schok en verdriet, maar na 48 uur zong men alweer: 'Don't look back in anger'. De doden waren nog niet eens begraven! Wat is er toch met ons aan de hand?"
Pim Fortuyn begreep wat er gaande is, zegt Murray. ,,Maar jullie politici en media besloten om hem te demoniseren. En de moordenaar is weer op vrije voeten. De prijs die je in dit land betaalt voor een politieke moord is kennelijk buitengewoon gering. Als politieke moed zo veel risico met zich meebrengt, dan zullen nog maar weinigen bereid zijn om die stap te zetten. Kijk hoe Thierry Baudet nu wordt aangepakt. Levensgevaarlijk. Die activisten kennen geen schaamte, of ze hebben geen idee wat ze doen, of het maakt ze niks uit."
Antwoorden
Wat leiders als Merkel moeten doen, waarschuwt Murray, is de argumenten van hun critici serieus nemen. ,,Geef antwoord op hun vragen. Maar wat zeggen ze? 'Wen er maar aan'. Nu is het nog zo dat je als politicus alleen een prijs betaalt als je kritiek hebt op immigratie en de islam. Maar ooit, na weer een aanslag, zal het publiek zich tegen Merkel en Rutte en hun collega's keren en zeggen: dit is jullie schuld, waarom hebben jullie ons dit aangedaan? Dan zullen zij politiek én persoonlijk rekenschap moeten afleggen."
Verder in het nieuws
-
Britse vliegmaatschappij: we zijn failliet door brexit
De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd. -
PREMIUM
Levensles Als je vriend zegt dat hij ruimte nodig heeft, wat zegt hij dan eigenlijk?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (75) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Ook speciale Nashville-verklaring voor de jeugd: ‘ditmaal willen we misverstanden voorkomen’
De omstreden orthodox-christelijke Nashville-verklaring komt terug in een vereenvoudigde versie. Dat meldt de woordvoerder van de werkgroep. De als anti-homopamflet bestempelde tekst verdween vorige maand in de lade na een karrenvracht aan kritiek van onder meer politici, geloofsgenoten en lhbt-ers. -
100 gele hesjes demonstreren op Media Park Hilversum
Een groep 'gele hesjes' heeft vanmiddag in Hilversum gedemonstreerd bij het gebouw van de NOS. Ongeveer honderd demonstranten liepen van het station naar het Media Park. Ze hadden flyers bij zich met daarop de tekst 'NOS = fake news'. Ook droegen ze Nederlandse vlaggen. -
‘Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink’
Een Haagse rechter ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Een foto toont aan dat de rechter Jan Wolter Wabeke privécontact had met Demmink. Volgens hoogleraar Theo de Roos had de rechter zich daarom uit de zaak moeten terugtrekken.
-
Hulp voor bruiden die trouwjurk in vlammen zagen opgaan
Bruiden die na de brand in een bruidsmodezaak in Lelystad zonder jurk zitten, krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Ex-bruiden bieden hun trouwjurken aan en andere winkels willen ze helpen om snel aan een nieuw exemplaar te komen. Voor de getroffen ondernemers is al een werkplek in een atelier aangeboden. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Eerste warmterecord 2019 is een feit
We hebben het eerste warmterecord van 2019 te pakken. Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998.