Wat is er toch met Europa aan de hand?
OpinieHet was de zomer van Douglas Murray (38). De Britse auteur voert met z'n boek over de 'zelfmoord van Europa' (The Strange Death of Europe) de bestsellerlijsten aan.
Murray schetst op basis van zijn reizen door Europese landen een sombere toekomst: het continent bezwijkt onder de druk van massa-immigratie en de radicale islam.
Ik sprak Murray tijdens de Summer Academy van het Forum voor Democratie. Hij leek nog onthutst over de toestand waarin hij Europa had aangetroffen. ,,Overal waar ik kwam, zag ik nieuwkomers met een compleet andere culturele en religieuze achtergrond, die vaak op straat bivakkeren. Hoe kun je ervan uitgaan dat deze mensen ooit 'Europeanen' worden?"
Het oordeel van Murray over Angela Merkel, de Duitse bondskanselier die deze maand waarschijnlijk wordt herkozen, is snoeihard. Een van haar argumenten om in 2015 de grenzen te openen, beweert hij, was dat ze geen foto's wilde van Duitse grensbewakers die immigranten tegenhouden. ,,Die beelden zouden haar kortdurend negatieve publiciteit hebben opgeleverd. Maar wat vervolgens in Duitsland gebeurde - een bevolkingstoename van 2 procent, voornamelijk met jonge mannen uit moslimlanden - is veel ernstiger."
Neoconservatief
Merkel, zegt Murray, heeft besloten dat 'de volgende generatie Duitsers uit Eritrea en Afghanistan moet komen'. ,,De Duitse tragedie: ze sterven nog liever dan dat ze weer als nazi's worden gezien. Wij moeten ons afvragen: zijn wij bereid om samen met hen zelfmoord te plegen? De Britten hebben 'Nee' gezegd: Brexit was vooral een stem tegen Merkel."
Murray is een homoseksuele neoconservatief. Heeft zijn seksualiteit zijn opinies beïnvloed? ,,Het geeft wel te denken als ik hoor dat een meerderheid van de moslims in Groot-Brittannië homoseksualiteit wil verbieden."
Zijn tegenstanders verwijten Murray 'islamofobie' en 'doemdenken'. Hij wuift die kritiek weg. ,,Veel burgers maken zich net als ik grote zorgen. Wij voeren in Europa een dramatisch en ongeëvenaard experiment uit op onszelf. We veranderen onze identiteit en onze toekomst, zonder een idee te hebben hoe dit zal uitpakken."
Intolerante cultuur
Hij noemt kwesties als eerwraak, sharia-rechtbanken, de serieverkrachtingen door Pakistaanse bendes in Engeland die om politiek-correcte redenen onder het tapijt werden geschoven en de toenemende agressie tegen homo's en vrouwen als voorbeelden van een oprukkende, intolerante cultuur. Zuchtend: ,,Onze samenlevingen verkeren in zo'n slechte toestand. Neem Manchester: 22 vermoorde jonge mensen van wie we de namen inmiddels al zijn vergeten. Ja, er was een schok en verdriet, maar na 48 uur zong men alweer: 'Don't look back in anger'. De doden waren nog niet eens begraven! Wat is er toch met ons aan de hand?"
Pim Fortuyn begreep wat er gaande is, zegt Murray. ,,Maar jullie politici en media besloten om hem te demoniseren. En de moordenaar is weer op vrije voeten. De prijs die je in dit land betaalt voor een politieke moord is kennelijk buitengewoon gering. Als politieke moed zo veel risico met zich meebrengt, dan zullen nog maar weinigen bereid zijn om die stap te zetten. Kijk hoe Thierry Baudet nu wordt aangepakt. Levensgevaarlijk. Die activisten kennen geen schaamte, of ze hebben geen idee wat ze doen, of het maakt ze niks uit."
Antwoorden
Wat leiders als Merkel moeten doen, waarschuwt Murray, is de argumenten van hun critici serieus nemen. ,,Geef antwoord op hun vragen. Maar wat zeggen ze? 'Wen er maar aan'. Nu is het nog zo dat je als politicus alleen een prijs betaalt als je kritiek hebt op immigratie en de islam. Maar ooit, na weer een aanslag, zal het publiek zich tegen Merkel en Rutte en hun collega's keren en zeggen: dit is jullie schuld, waarom hebben jullie ons dit aangedaan? Dan zullen zij politiek én persoonlijk rekenschap moeten afleggen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog een hersenbloeding door gevaarlijk illegaal afslankmiddel Iomax
Het illegale afslankmiddel Iomax heeft in Nederland nog een slachtoffer gemaakt. Een vrouw van in de 40 kreeg een hersenbloeding na het slikken van de gevaarlijke pillen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Rutte geeft mondjesmaat toe: ‘Onbedoeld te hard geweest naar ongevaccineerden’
De coronacrisis was een ‘epidemie van de ongevaccineerden’. En wie geen coronaprik neemt, is ‘asociaal’ of ‘decadent'. Dit soort uitspraken van kabinetsleden zijn misschien te ‘hard’ geweest, erkent premier Mark Rutte. Daar zijn deskundigen het roerend mee eens. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
PREMIUM34
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
-
-
Met video
Minister Kuipers wil nieuw advies over ‘ernstige’ vogelgriep ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’
Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers wil een nieuw advies over de risico’s van vogelgriep, ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’. Een 9-jarig meisje belandde daar onlangs met een longontsteking in het ziekenhuis. -
PREMIUM
Gemeente eist van vrouw geld terug dat ze nooit had gekregen, rechter steekt er een stokje voor
Een advocaat en de rechtbank in Den Bosch moesten er aan te pas komen om een Helmondse en haar kind te redden van een onterechte claim van de gemeente Helmond. Tweeduizend euro eiste die van de vrouw terug, terwijl bij de Belastingdienst bekend was dat ze dat geld nooit heeft gekregen.