Wat te doen als coronapatiënt in thuisisolatie? Knuffelen en seks uit den boze
Een vrouw bij wie het coronavirus is geconstateerd, moet twee weken thuis in Diemen blijven om verdere besmettingen te voorkomen. De man die in een Tilburgs ziekenhuis ligt, mag binnenkort mogelijk thuis verder uitzieken. Wat zijn de leefregels waar zo’n coronapatiënt in thuisisolatie zich aan moet houden?
Het RIVM stuurt coronapatiënten een brief met informatie over wat zij wel en niet mogen doen. Het is niet makkelijk om je daaraan te houden, stelt het RIVM. ,,We realiseren ons dat dit een hele opgave kan zijn, en dat het gevolgen kan hebben voor uw gewone leven. Het is belangrijk dat u zich aan deze leefregels houdt. Zo helpt u voorkomen dat de mensen om u heen onbedoeld besmet raken.”
Een greep uit de brief:
- U moet thuis blijven, u mag niet naar buiten. U mag in uw tuin of op uw balkon zitten, als daar geen andere mensen zijn. U mag geen bezoek ontvangen, behalve de huisarts en de GGD.
Wat moet u doen als u met anderen in huis woont?
- Alleen de mensen die bij u wonen mogen bij u in huis zijn. Ook uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen.
- U blijft zoveel mogelijk in uw eigen kamer. Daar slaapt u ook en u slaapt alleen. De andere mensen in huis komen zo weinig mogelijk in uw kamer.
- U heeft zo weinig mogelijk contact met de mensen in huis en u blijft op 2 meter afstand van elkaar. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
- U gebruikt uw eigen aparte bestek, borden, bekers en glazen, u gebruikt uw eigen tandenborstel en u gebruikt uw eigen aparte handdoeken.
Moeten anderen toch bij u in de kamer komen of moet u de kamer verlaten?
- De anderen moeten een masker opdoen voordat ze bij u op de kamer komen. Dit is een speciaal soort masker, zogenaamd FFP1. U kunt deze krijgen van de GGD.
- Doe een masker op voor u de kamer verlaat. Dit is een zogenaamd chirurgisch mondneusmasker dat u krijgt van de GGD. Blijf op 2 meter afstand van elkaar.
Hoe zorgt u voor een goede hygiëne in huis?
- Maak de badkamer en het toilet elke dag schoon. Denk ook aan de kraan, nachtkastjes, lichtknopjes en deurklink. Doe eerst handschoenen aan die u weg kunt gooien. Maak eerst schoon met gewoon schoonmaakmiddel en reinig het daarna met huishoudbleek.
- Huisgenoten dragen handschoenen die ze weg kunnen gooien als zij uw kamer betreden en bij het doen van de was of vaat. Uw vaat moet gescheiden worden afgewassen met standaard afwasmiddel en heet water, of in de vaatwasmachine op een uitgebreid wasprogramma.
- Gooi uw afval in een aparte afvalzak in uw eigen kamer. Draag handschoenen bij het verwijderen van de afvalzak.
De GGD houdt in de periode van thuisquarantaine dagelijks contact met de patiënt, om te vragen wie er in huis klachten hebben en welke. De klachten van het nieuwe coronavirus zijn onder meer hoesten, kortademigheid en koorts. Daarom moeten de mensen in thuisisolatie en hun huisgenoten dagelijks hun temperatuur meten.
Van wie de situatie verslechtert, of van wie een huisgenoot ineens erg ziek wordt, mag niet op eigen houtje naar de huisarts of het ziekenhuis, waarschuwt het RIVM. De huisarts bellen, is dan het advies.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Einde ‘zielig’ mopshondje nabij? ‘Straks hopelijk alleen nog in museum te zien’
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen minister Staghouwer op zo snel mogelijk een handelsverbod in te stellen op de mopshond en andere kortsnuitige hondjes. Mopshondvereniging Commedia spreekt van een heksenjacht. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Heeft het dragen van een mondkapje zin? En andere vragen over het coronavirus
Nu het coronavirus ook Nederland heeft bereikt, zijn de zorgen alleen maar groter geworden. Door de vele verstrekte informatie zie je misschien door de bomen het bos niet meer. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden over het virus 2019-nCoV op een rijtje. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Coronavirus: dit doen bedrijven om werknemers te beschermen
Bedrijven in heel Nederland nemen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Niet alleen de grote multinationals met contacten en kantoren in getroffen gebieden, maar ook kleinere organisaties hebben protocollen opgezet om personeel te beschermen. -
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. -
PREMIUM
Vrouw van Bruls over fatshaming: ‘Dat doet pijn, je hebt het wel over mijn man’
Wappies, corona, Veiligheidsberaad. Tien jaar geleden kende niemand die begrippen. Maar er is veel veranderd sinds Hubert Bruls burgemeester van Nijmegen werd. De jubilaris blikt terug en vooruit. Over bedreigingen, nuances, eten en zijn eigen talkshowdroom.