Wat weten we over de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus?
Ook de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus is in Nederland aangetroffen, zo maakte het RIVM vanmiddag bekend. Maar wat weten we eigenlijk van deze variant?
Delen per e-mail
Nog niet veel, zegt viroloog Ab Osterhaus. Net als de Britse variant lijkt de Zuid-Afrikaanse mutatie zich sneller te verspreiden. ,,Je zult steeds varianten krijgen die zich beter houden", stelt Osterhaus. Want virussen muteren.
Bij iemand uit Midden-Brabant is de Zuid-Afrikaanse variant aangetroffen. Deze Brabantse coronapatiënt werd op 22 december getest. In het laboratorium bleek diegene de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus onder de leden te hebben, zo maakte het RIVM vandaag bekend. Of de Brabander onlangs naar Zuid-Afrika is geweest, is nog onbekend.
Nu een Nederlander besmet blijkt met de Zuid-Afrikaanse variant, zal er ongetwijfeld onderzoek komen naar de werking van het vaccin. ,,Dat is natuurlijk belangrijk. Al is het gewoon noodzakelijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Dan maakt het niet veel uit dat er mutaties zijn’’, aldus Osterhaus. ,,We weten bijvoorbeeld ook nog niet hoe deze mutatie zich tot de Britse verhoudt. Ook is niet te zeggen of we van deze variant zieker worden.”
Ziekteverloop
Met de informatie die er nu ligt, ziet het RIVM in ieder geval geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders is. Eigenlijk gelden op dit moment dezelfde gevolgen als bij de Britse variant: bij een snellere verspreiding, raken meer mensen besmet en kan de druk op de zorg verder toenemen.
Al suggereerde de Britse minister Matt Hancock vorige maand dat de nieuwe vorm van het virus uit Zuid-Afrika ,,zeer zorgwekkend was, omdat het besmettelijker is en meer gemuteerd lijkt te zijn dan de variant die in het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd”. Hancock koppelde daar meteen reisbeperkingen aan voor Zuid-Afrika.
De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize betwistte deze uitspraken. ,,Op dit moment is er geen bewijs dat 501.V2 besmettelijker is dan de Britse variant, zoals is gesuggereerd door de Britse minister van Volksgezondheid”, aldus Zwelini Mkhize.
Volgens viroloog Osterhaus is het belangrijk om goed te kijken naar wat er in Engeland en Zuid-Afrika gebeurt, omdat zij voorlopen. Overigens is de Zuid-Afrikaanse mutatie ook al in andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Oostenrijk en Noorwegen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mia belandde op haar 19e in de pornowereld: ‘Mijn grenzen werden steeds meer verlegd’
Meisjes belanden vaker, en al op zeer jonge leeftijd, in de prostitutie. Terwijl het makkelijker dan ooit lijkt ze zo ver te krijgen, is het heel moeilijk te stoppen. Tv-maker Jojanneke van den Berge maakte er een programma over: Jojanneke uit de prostitutie. Twee vrouwen vertellen alvast in deze krant. -
PREMIUM
Waarom meezingen met de radio gezond is: ‘Even niet nadenken of piekeren’
Houd de moed erin door luidkeels mee te zingen met je favoriete muziek. Uit onderzoek blijkt dat daarmee sombere gedachten en gepieker verdwijnen. ,,Het doet de tijd stilstaan en je kunt er helemaal in opgaan’’, zegt gedragstherapeut Filip Raes. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
D66-prominent vrijgepleit van seksuele intimidatie, maar wel meer klachten binnen partij
Een prominent D66-partijlid heeft zich niet schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Daarvoor is geen bewijs gevonden, zo meldt het bureau dat de anonieme aantijgingen aan het adres van de D66’er onderzocht. Wel hebben zich meerdere D66’ers gemeld die zich in het verleden onveilig hebben gevoeld. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Frank in quarantaine
Weet u nog waar u was vorig jaar rond deze tijd, wat u van plan was, wat u hoopte en vreesde?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.