Wat zijn de coronaregels vanaf 1 juli? Wat mag wel en wat mag niet?
Nederland zet op 1 juli een aantal belangrijke stappen vooruit in de corona-aanpak. We gaan van de verplichte ‘intelligente lockdown’ naar de slogan ‘ruimte met regels’. Met algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven volgens het kabinet nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. Wat mag er weer wel, en wat nog niet?
Delen per e-mail
Om te beginnen mogen vanaf 1 juli de sauna’s, sportscholen en sportkantines weer open. Jongeren tot 18 hoeven geen 1,5 meter afstand meer van elkaar te houden en alle binnen- en buitensporten zijn weer toegestaan. Ook mogen mensen in contactberoepen (onder meer sekswerkers, masseurs en rij-instructeurs) allemaal aan de slag.
Er geldt vanaf 1 juli geen bovengrens meer voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Dit biedt meer ruimte voor bezoekersaantallen in theaters en kerken, en op begrafenissen en bruiloften. Ook buurtbarbecues en kermissen mogen weer. In de horeca hoeft er geen afstand meer te zijn tussen de tafeltjes, als er maar kuchschermen staan.
Evenementen zijn in principe weer mogelijk vanaf 1 juli, maar de uitvoering en vergunningverlening is aan de gemeenten. In de praktijk zullen grote evenementen pas in de tweede helft van augustus kunnen plaatsvinden, zei Rutte eerder. En op een festival moet je straks zitten terwijl je naar een bandje kijkt.
Een overzicht van de nieuwe regels per situatie:
Regels voor binnen
Binnen - bijvoorbeeld in de kroeg of het restaurant - hou je ook altijd 1,5 meter afstand. Bij alle ruimtes binnen mogen maximaal 100 mensen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee. Meer dan 100 mensen mag, maar alleen als je een plek reserveert. En je krijgt een gezondheidscheck.
Regels voor buiten
Je houdt buiten ook altijd 1,5 meter afstand. Buiten mogen 250 personen bij elkaar komen. Meer dan 250 mensen samen mag op plekken met vaste zitplaatsen, maar alleen als je reserveert. En je krijgt een gezondheidscheck. Bij dierentuinen, kermissen en pretparken geldt overigens geen maximum aantal personen.
Regels bij personenvervoer
Een mondkapje dragen is verplicht in het openbaar vervoer en in taxi’s, busjes en touringcars. Ook moet je voor persoonlijk bus- en taxivervoer reserveren en je krijgt een gezondheidscheck. Zitten er mensen uit een ander huishouden bij je in de eigen auto? Dan luidt het advies: draag een mondkapje. In al het andere vervoer moet je 1,5 meter afstand houden. In bussen en taxi's mogen alle plekken weer worden bezet.
Uitzonderingen op de 1,5 meter
Mensen uit één huishouden, kinderen tot en met twaalf jaar, jongeren tot achttien jaar onder elkaar, hulpbehoevenden en hun begeleiders. Maar ook kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s hoeven tijdens hun werk geen afstand te houden. Net als sporters, acteurs en dansers. En de sekswerkers mogen weer aan de slag.
Wat blijft niet mogelijk?
Spreekkoren in een stadion, hard meezingen bij een concert of schreeuwen in groepsverband. En discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten. Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Deze basisregels blijven van kracht:
- Blijf thuis bij klachten en doe een test.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Was vaak je handen.
- Werk zoveel mogelijk thuis.
- Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ophef over keuze Benali voor 4 mei-voordracht: ‘Uitspraken over Joden in dronken bui’
Er is grote onrust ontstaan over het houden van de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam door schrijver Abdelkader Benali . Dit is het gevolg van omstreden uitspraken van Benali, vijftien jaar geleden, over Joden. -
Video Kabinet wil avondklok als Kamer instemt, per direct nog maximaal één persoon op bezoek
Het kabinet wil de coronamaatregelen weer verzwaren. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen en visite thuis. Die avondklok zou mogelijk op zaterdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
PREMIUM
Wat als avondklok ook niet werkt? ‘Doen te weinig om files met ambulances te voorkomen’
Een avondklok en nog minder bezoek moet voorkomen dat ziekenhuizen straks uitpuilen met patiënten. Maar wat als dat ook niet werkt? Gezondheidseconoom Marcel Canoy vindt dat we nog veel te weinig doen om files met ambulances te voorkomen. ,,Zet het leger nog meer in, wees creatief met vrijwilligers en kijk naar het gebruik van leegstaande hallen.’’ -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.
-
Ex-quizmaster Frank Masmeijer mogelijk volgende maand vrij
Frank Masmeijer kan mogelijk al over een maand op vrije voeten komen. De gevallen quizmaster die vastzit in de gevangenis van Beveren vanwege betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel heeft een verzoek ingediend om vervroegd vrij te komen. Dat laat een woordvoerder van het Parket Oost-Vlaanderen weten aan Shownieuws. -
PREMIUM
Predikant niet welkom aan ziekenhuisbed: ‘Te gek voor woorden’
Als predikant Sjaak Weststrate uit Heerde een ernstig ziek gemeentelid wil bezoeken in het Isala in Zwolle krijgt hij te horen dat hij alleen nog welkom is als hij tijdens bezoekuren en in plaats van familie komt. Niet menselijk, vindt Weststrate. Maar ook onterecht, volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een patiënt in het ziekenhuis namelijk altijd recht op bezoek van een geestelijk verzorger. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend.