Volledig scherm
Het waterpeil van de Rijn bij Lobith is historisch laag. © ANP

Waterpeil Rijn gaat (hopelijk) weer stijgen

De waterstand van de Rijn zal na komend weekeinde niet verder dalen en stijgt mogelijk zelfs een beetje. Die voorspelling doet Weeronline, omdat koude lucht uit Scandinavië onderweg is naar het westen en noorden van de Alpen en daar gaat zorgen voor sneeuwval.

De sneeuw wordt verwacht in Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en Noord-Oostenrijk. ,,Boven 1500 meter hoogte worden enkele tientallen centimeters sneeuw verwacht. Er valt circa 50 millimeter neerslag en dat is goed nieuws voor de waterstand in de Rijn.”

Op dit moment is het waterpeil van de Rijn bij Lobith is met 6,50 meter historisch laag. De lage waterstand zorgt voor hinder en beperkingen. Riviercruises moeten worden aangepast, bewoners van woonboten moeten maatregelen nemen zodat hun huis niet scheefzakt. 

Scheepvaart

Maar de grootste problemen zijn er voor de scheepvaart. Te zwaar beladen schepen lopen aan de grond. Vervoer over water is daardoor in enkele weken tijd zo'n vijf keer duurder geworden, schrijft De Telegraaf.  Door de toegenomen vraag bij wegvervoerders dreigen vervolgens opstoppingen bij containerterminals van zeehavens. ,,Ook de industrie komt in problemen. Die moet interen op voorraden. Dat kan niet lang goed gaan. Het gevolg is dat de productie moet worden teruggeschroefd", zegt Kai Kemperman, bestuurder van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart. 

Voor handelaren in oud ijzer zijn het daarentegen gouden tijden. Die hoeven bij de Waalbrug bij Nijmegen maar een stukje de oever van de Waal af te lopen en kassa: een goudmijn van afgeserveerde fietsen ligt zomaar voor het grijpen. De tweewielers zijn massaal gedumpt in de doorgaans zo woelige rivier. Met de ultra-lage waterstand komen ze aan het oppervlak. 

Volledig scherm
Gedumpte fietsen bij een pijler van de Waalbrug in Nijmegen. © Paul Rapp

Bekijk hieronder hoe extreem het watertekort is:

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”