Volledig scherm
© archieffoto ANP

Waterschap drukt door: rekening voor minima

Tienduizenden minima in Den Haag, Delft, Zoetermeer, Westland en Rotterdam moeten vanaf volgend jaar belasting betalen voor de zuivering van hun afvalwater. Vanaf 2017 is een gemiddeld gezin zelfs het volle pond (ruim 280 euro) per jaar kwijt.

Quote

U berokkent grote schade aan de allerarm­sten in onze samenle­ving

Rabin Baldewsingh, wethouder Den Haag

Ondanks felle tegenstand van zeker tien stadsbesturen besloot het Hoogheemraadschap van Delfland in zijn verenigde vergadering van gisteren de belastingkwijtschelding voor minima af te schaffen. Hiermee negeert het waterschap het dringende verzoek van de gemeenten om de maatregel een jaar uit te stellen voor nader overleg.

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh reageerde woest. ,,U berokkent grote schade aan de allerarmsten in onze samenleving.''

Zeven wethouders (van onder meer Westland, Delft en Rijswijk) deden gisteren nog een vergeefse poging om het hoogheemraadschap op andere gedachten te brengen. Ook studenten, inwoners en gehandicapten spraken de verenigde vergadering emotioneel toe.

De gemeenten vrezen dat minima die niet kunnen betalen bij hen zullen aankloppen. Ze benadrukten het gebrek aan solidariteit van het waterschap. Baldewsingh wil bij de evaluatie van de Waterwet in 2017 onderzoeken of de waterzuiveringstaak niet bij de waterschappen kan worden weggehaald. ,,De waterzuivering kan misschien beter belegd worden bij een instantie die wél met beide benen in de maatschappij staat,'' aldus de wethouder.

Delfland zegt te veel geld mis te lopen door de kwijtschelding. Die geldt nu voor 54.000 huishoudens; dat komt neer op een totaalbedrag van 15 miljoen euro.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement