Volledig scherm
© David van Haren

Waterschap slaat alarm om droogte: kijk uit voor dode vissen en blauwalg

In een deel van Gelderland en Overijssel is het per direct verboden om nog water te gebruiken uit sloten, beken of vijvers. Door de aanhoudende droogte 'explodeert' het aantal ziekten en blauwalg, merkt het waterschap Rijn en IJssel. Het risico: dode vissen en ratten, en veel meer bacteriën. 

Mensen kunnen het oppervlaktewater beter niet meer aanraken, aldus dijkgraaf Hein Pieper donderdagmiddag. Met de lage waterstanden en hoge temperaturen exploderen bacteriën als botulisme en groeit blauwalg onstuimig. Daardoor kunnen vissen en ratten sterven, mensen kunnen bij besmetting ook tal van klachten krijgen als diarree, huidirritatie en hoofdpijn. ,,We zitten hier op het droogste punt van Nederland'', zegt dijkgraaf Pieper. ,,Dit verbod is om het water in de natuur te houden en het grondwater, dat ook zakt, nog op peil te houden.'' 

Bedrijven, boeren en burgers mogen helemaal geen water gebruiken uit sloten, vijvers of meren. Zijtakken van beken zijn afgesloten om watergebrek te voorkomen. Veel riviertjes en beekjes zijn al drooggevallen. 

Volledig scherm
Kaart met neerslagtekort in Nederland. © KNMI
  1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”