Waterstof-racemonster gaat de strijd aan met benzinemotoren: ‘Dit is de toekomst’

videoMet zijn zuurstokroze accenten ziet de Forze 8 er onschuldig uit. Maar de door waterstof aangedreven wagen doet deze maand mee met het echte racegeweld. Tijdens de Supercar Challenge op het circuit van Assen neemt de door studenten van de TU Delft ontworpen auto het als enige ‘uitstootvrije’ voertuig op tegen ‘gewone’, op benzine rijdende racemonsters. ,,We willen winnen.”

De potentie van waterstofauto’s tonen, dat is het doel van de makers. Achttien studenten van verschillende faculteiten van de TU Delft offerden een studiejaar op om, geholpen door dertig parttimers, een zo snel mogelijke racewagen te bouwen. Helemaal uniek is de deelname in de conventionele racewereld inmiddels niet meer. Het model van vorig jaar, de Forze 7, had vorig jaar de primeur.

Derde snelste rondetijd

Volledig scherm
© RV

De Forze 7 had nog niet de capaciteit van zijn opvolger, omdat de tank een stuk kleiner was. ,,Maar die auto reed wel de derde snelste rondetijd”, vertelt Segher Brons, een van de makers. ,,De tank is nu groter, en we hebben een jaar de tijd gehad om aan de snelheid te werken. Vorig jaar wilden we kijken waar we stonden, nu willen we winnen.”

Forze is een collega van Nuna, de zonneauto die vorig jaar in Australië voor de zevende keer de World Solar Challenge won. Elf jaar geleden deed de eerste versie van Forze ook mee aan een speciale competitie voor waterstofauto’s, maar door de recessie was hier geen animo meer voor. ,,Door mee te doen aan de Supercar Challenge willen we meer aandacht genereren”, vertelt Brons. ,,Zo kunnen we ervoor zorgen dat de transitie naar waterstof sneller verloopt.”

Want deze duurzame technologie is volgens hem de toekomst, veel meer dan de op een accu rijdende auto’s die momenteel de snelwegen voorzichtig overnemen. ,,Die accu’s maken auto’s te zwaar. Een Tesla weegt meer dan tweeduizend kilo. Dat sleep je maar met je mee. Het voordeel dat ze nu nog hebben, is dat de infrastructuur er ligt. Je kunt ze makkelijk opladen. In de toekomst moeten we waterstof kunnen tanken, net zoals we met benzine doen. Autoproducenten beginnen ook enthousiast te raken, kijk maar naar de Toyota Mirai en de recent gelanceerde Hyundai Nexo.”

24 Uur Le Mans

De Supercar Challenge is een nationale competitie met autoraces in Nederland en net over de grens. De Forze 8 doet mee in de laagste klasse, met het doel om op te klimmen. Maar de echte droom ligt nog verder van huis, en in de handen van een heel nieuw team. Brons: ,,De 24 Uur van Le Mans wil in 2024 ook een speciale waterstofklasse invoeren. Hopelijk kan de Forze ook daar laten zien wat hij waard is.”

Volledig scherm
De Forze 8. © RV