Volledig scherm
Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink tijdens een arrestatie in Duitsland. © ANP

Waxinelichthoudergooier loopt opnieuw tegen veroordeling aan

Achterhoeker Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, is opnieuw veroordeeld. Hij kreeg vandaag van het gerechtshof in Arnhem een voorwaardelijke boete van 200 euro. Lensink misdroeg zich in 2010 tegenover een politieagent in Winterswijk. 

De rechtbank veroordeelde Lensink eerder nog wel tot de betaling van de boete voor het uitschelden van de agent, maar het hof heeft nu laten meewegen dat zijn daad inmiddels al lang geleden is. Lensink moet zich de komende twee jaar wel gedragen, omdat hij de boete anders alsnog moet betalen.  

Enkele maanden na het uitschelden van de agent verwierf Lensink landelijke bekendheid door op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de gouden koets te gooien, waarin koningin Beatrix zat.

Stalking
Met de beslissing van het Hof is Lensink er nog niet. De rechtbank legde L. eerder ook 247 dagen deels voorwaardelijke gevangenisstraf op voor mishandeling van zijn vader, bedreiging van zijn broer, stalken en beledigen van een vrouw en het onnodig bellen van 112. Daartegen ging de waxinelichthoudergooier in beroep.

Toen het hof in Arnhem twee weken geleden deze zaken met hem wilde bespreken, deed de Achterhoeker een wrakingsverzoek. Er is volgens een woordvoerster van het hof nog geen beslissing genomen over deze wraking.

Lensink is inmiddels vanwege ernstige psychische problematiek opgenomen in een kliniek. Hij heeft zelf de overtuiging dat de overheid hem op die manier de mond wil snoeren omdat hij weet heeft van zaken die volgens hem niet door de beugel kunnen.