Volledig scherm
De politie in Münster (Duitsland) pakte waxinelichthoudergooier Erwin Lensink in 2010 op. © ANP

Waxinelichtwerper slaat opnieuw toe - zegt hij zelf

Erwin Lensink lijkt opnieuw in actie te zijn gekomen. Na het gooien van een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets in 2010 claimt hij 5 jaar later ramen bij een museum en een politiebureau in de Achterhoek te hebben ingegooid.

Quote

Hij is heel aardig en ook rustig, maar kan zó omslaan

Bewaarder in de Penitentiaire Inrichting Vught
Volledig scherm
© ANP

2 weken geleden werden twee ruiten bij Villa Mondriaan in Winterswijk ingegooid. Afgelopen maandag was het politiebureau in Dinxperlo het doelwit van Lensink, zo schrijft hij in een e-mail aan deze krant. 'Om zodoende politie en justitie te dwingen de moordzaak Manuel Schadwald op te lossen,' staat in zijn schrijven.

,,Er is een ruit ingegooid en verf tegen de gevel gegooid," beaamt een politiewoordvoerder. Zijn de vernielingen inderdaad gepleegd door Erwin Lensink, zoals de Winterswijker in zijn e-mail schreef? ,,Vanwege de privacy zeggen we nooit iets over de identiteit van een verdachte. We doen daar onderzoek naar, maar er zijn geen aanhoudingen verricht."

Gouden Koets
Erwin Lensink woont nog in het gemoedelijke kerkdorp Meddo, onder de rook van Winterswijk, als hij voor het eerst van zich doet spreken. Hij gooit op Prinsjesdag 2010 een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets. Een daad met voor hem verstrekkende gevolgen, want hij wordt geboeid afgevoerd en belandt zelfs in de gevangenis in Vught. Eind november 2012 komt hij eindelijk weer op vrije voeten.

Hij heeft dan meer dan 2 jaar vastgezeten, voor zijn 'verzetsdaad', Volgens de rechter in Den Haag was Lensink tijdens die daad volledig ontoerekeningsvatbaar.

Hij wordt gezien als een bedreiging. Er wordt opname in een psychiatrische gevangenis geëist, hetgeen alleen kan met instemming van Lensink. De Achterhoeker weigert en gaat met succes in beroep.

Op hol
Na een relatief rustige periode, waarin hij vergeefs probeert een plek te veroveren in de Nijmeegse gemeenteraad én Provinciale Staten, slaat Lensink weer op hol. Een in aanleg rustige en ook intelligente Achterhoeker, die verstrikt lijkt te raken in zijn eigen (waan)ideeën. ,,Hij is heel aardig en ook rustig, maar kan zó omslaan," zei een bewaarder in de Penitentiaire Inrichting Vught destijds over Lensink.

Zoals hij in gesprekken na een rustige aanloop ook in een stroomversnelling raakt en al zijn grieven in één keer naar voren wil brengen. Met als doel: aandacht voor bijvoorbeeld een 'disfunctionerend politie- en justitieapparaat' of afkeer van het Koninklijk Huis.

Een strijd om aandacht die steeds grimmiger van aard wordt.