We geven steeds meer uit aan zorgkosten, nu al totaal van 97,5 miljard
Nederland spendeerde vorig jaar 97,5 miljard euro aan zorg, twee miljard meer dan in 2016. Dat komt voor het grootste deel doordat er meer mensen in de zorg zijn gaan werken, die ook wat meer zijn gaan verdienen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De zorguitgaven groeiden vorig jaar minder dan de economie in 2017, namelijk 2,1 tegen 4,3 procent van het bruto binnenlands product.
Het CBS keek naar geneeskundige zorg en langdurige zorg, jeugdzorg, kinderopvang en alle vormen van welzijnszorg zoals maatschappelijke dienstverlening en opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen.
De uitgaven aan aanbieders van kinderopvang stegen het meest, met maar liefst 7,2 procent tot 3,9 miljard euro. Dat is grotendeels te danken aan het stijgende aantal werkenden. De kosten voor maatschappelijke opvang daalden met 7,5 procent het meest, tot 1,8 miljard euro, vooral door lagere uitgaven voor de opvang van asielzoekers.
Per persoon gaven we afgelopen jaar via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen 5691 euro uit aan zorg. In 2016 was dat 86 euro minder. De uitgaven aan zorg worden voor ruim 80 procent gefinancierd uit verplichte verzekeringen en bijdragen van de overheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland heeft voor het eerst een nationale bloem: het madeliefje
-
PREMIUM
Familie over dood filmmaker Wouter van Luijn: ‘Onderzoek op Mallorca deugt niet’
De Amsterdamse filmmaker Wouter van Luijn werd vijf jaar geleden om het leven gebracht op Mallorca. Komende week begint de strafzaak in Spanje. Zijn familie maakt zich daar grote zorgen over. ,,Ik heb er nog steeds spijt van dat we zijn lichaam niet in Nederland hebben laten onderzoeken voor een second opinion.’’Amsterdam -
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
update
BNNVara wil docu over cancelcultuur niet uitzenden vanwege eigen rol, Omroep Max doet het alsnog
BNNVara wil een documentairereeks over onder meer de cancelcultuur niet meer uitzenden omdat de omroep zelf inhoudelijk onderdeel blijkt te zijn van de serie. Omroep Max doet dat nu alsnog, de reeks is aanstaande donderdag al te zien bij NPO Start.
-
Commentaar23
Verkiezing van de Eerste Kamer is ondoorzichtig gegoochel
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Nieuwe aanpak in herstel toeslagenaffaire in de maak: vaste bedragen per type schade
Nu de hersteloperatie na de toeslagenaffaire vast aan het lopen is, wil het kabinet ingrijpen. Het plan is nu grofweg om per type schade vaste bedragen uit te keren.