Volledig scherm
PREMIUM
Jelte Althuis wilde een lagere snelheid, de gemeente niet. © Marco Okhuizen

‘We hebben hier vechtpartijen voor de deur gehad’

Bewoners die van hun straat een 30 kilometer-zone willen maken, zijn er genoeg. Maar wie aanklopt bij de gemeente stuit snel op botsende belangen, hebben bewoners in Zaandam ervaren.

Elke ochtend als Jelte Althuis zijn kinderen naar school brengt, staat hij zeker een paar minuten te wachten op de Westzijde, naast de oude koekjesfabriek van Verkade. Er komen dan zoveel auto's en fietsers voorbij dat het onmogelijk is snel over te steken.

Te hard rijden is niet eens zozeer het probleem. Hoewel er in de verkeersluwe uren, genoeg zijn die het gaspedaal wel even lekker intrappen op deze paar honderd meter klinkers, weet Althuis uit eigen ervaring. ,,Veel mensen fietsen hier met angst en beven of mijden dit stuk. Ze vinden het veel te gevaarlijk. Het leidt ook tot irritatie en agressie. We hebben hier weleens vechtpartijen voor de deur gehad.’’

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”